Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

669 offshorearbeidere i streik – strid om gavepensjon

Shell har stengt produksjonen på Knarr-feltet i Nordsjøen.

STREIKELEDER: Leder i SAFE, Hilde-Marit Rysst på vei til Riksmeklingsmannens kontor. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix.
STREIKELEDER: Leder i SAFE, Hilde-Marit Rysst på vei til Riksmeklingsmannens kontor. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagforbundet SAFE har tatt ut 669 offshorearbeidere i streik.

Blant konsekvensene er at Shell har stengt produksjonen på Knarr-feltet i Nordsjøen.

Partene – Safe og Rederiforbundet – hadde frist til midnatt mandag med å komme fram til en løsning, men ble ikke enige. Klokka 23.45 var bruddet et faktum, melder Safe.

- Tiltak er nå i gang med sikring av operasjoner og nedleggelse av arbeidet, sier Safe-leder Hilde-Marit Rysst til nettstedet Sysla.

117 på én rigg

I første omgang tas 669 arbeidere på ni installasjoner ut i streik, ifølge meldingen om plassfratredelse.

Hardest rammes riggen Transocean Spitsbergen, der 117 medlemmer er tatt ut i streik.

Ved Petrojarl Knarr streiker 106 medlemmer, noe som ifølge Hegnar.no gjør at Shell har stengt Knarr-feltet. Det opplyser talsperson Kitty Eide til Bloomberg News.

Ytterligere 901 fra søndag

Samtidig varsler Safe at ytterligere 901 medlemmer ved 20 installasjoner kan tas ut ved midnatt søndag om det ikke er blitt enighet.

Ved dette utvidede streikeuttaket vil blant annet 94 medlemmer ved riggen Transocean Arctic tas ut, samt ytterligere 217 medlemmer på Songa Endurance (77), Songa Equinox (70) og Songa Encourage (70) som alle også opereres av Transocean.

Odfjell Drilling vil bli rammet med hele 143 uttatte medlemmer, flest på riggen Deepsea Atlantic der 80 medlemmer tas ut i streik.

Krangler om gavepensjon

Stridens kjerne er at Safe mener Rederiforbundet vil svekke en gavepensjonsordning riggarbeiderne har i dag.

- Vi kunne ikke imøtekomme Safes krav til meklingen. Kravene, når man sammenligner dem med reguleringer for andre yrkesgrupper i næringen og samfunnet for øvrig, er fullstendig urimelige.

Safe-ledelsens håndtering av forhandlingen framstår direkte uansvarlig, sier forhandlingsleder for Rederiforbundet, administrerende direktør Jakob Korsgaard i Maersk Drilling Norge.

Han understreker at konsekvensen av at meklingen ikke førte fram, er at næringen sendes ut i en ødeleggende konflikt til enorm skade for renommé, økonomi og arbeidsplasser.