67 journalister drept i 2002

67 journalister og mediearbeidere er drept i forbindelse med sitt arbeid i året som er gått, viser en oversikt fra Den internasjonale journalistorganisasjonen (IFJ).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Latin-Amerika ligger høyt på lista over farlige arbeidssteder for journalister, og bare i Colombia er ti journalister drept i år.

Drapet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl var blant dem som fikk mest oppmerksomhet i året som gikk. Pearl, som arbeidet for Wall Street Journal, ble bortført i Pakistan da han skulle intervjue islamske ekstremister med tilknytning til Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk. Pearl ble senere likvidert for åpent kamera.

- Noen av disse drapene var ikke til å unngå. Journalister befinner seg til tider på feil sted til feil tid, og vi erkjenner at det som følge av hensynsløse kriminelle og likegyldige politikere ofte er lite som kan gjøres for å stanse dem som har bestemt seg for å drepe, sier IFJs generalsekretær Aidan White i en kunngjøring.

Han mener likevel at massemediene selv må gjøre mer for å beskytte sine ansatte, og krever samtidig straffeforfølgelse av de skyldige.

- Regjeringer har et ansvar for å stille drapsmenn for retten, og vi vet at mer både kunne og burde ha vært gjort i mange tilfeller, sier White.

(NTB)