67 nye på Stortinget

Laveste gjenommsnittsalder siden 1993: 45,7 år. Yngst: Åse (25).

NY PÅ STORTINGET: Ja. Venstre-leder Guri Melby har først fast plass på Stortinget fra oktober i iår. Foto: Marit Hommedal / NTB.
NY PÅ STORTINGET: Ja. Venstre-leder Guri Melby har først fast plass på Stortinget fra oktober i iår. Foto: Marit Hommedal / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I skyggen av overraskelsen fra Pasientfokus og representanten Irene Ojala,får Stortinget også mange andre nye fjes. Hele 67 av de 169 representantene er valgt inn for første gang.

Blant de mest profilerte nyankomne er Rødt-politiker og tidligere Farmen Kjendis-deltaker Mimir Kristjansson, Ap-nestleder Bjørnar Skjæran, MDG-profil Lan Marie Berg og Venstres partileder Guri Melby.

Melby var førstevara fra Oslo i forrige stortingsperiode, men møtte fast fra januar 2018 til mars 2020. Da steppet hun inn for sin forgjenger Trine Skei Grande.

Åse (25) yngst

Før den siste fintellingen er klar, ser det nye Stortinget fra 11. oktober ut til å få den yngste gjennomsnittsalderen på 28 år. Nå blir snittalderen 45,7 år mot 45,8 i det hittil yngste Stortinget fra valget i 1993, viser en gjennomgang NRK har gjort av de innvalgtes alder.

Det ligger an til en kvinneandel på 45 prosent - 76 kvinner og 93 menn.

Yngste representant blir Åse Kristin Ask Bakke (25) fra Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal.

Hun er 19 dager yngre enn Tobias Drevland Lund fra Rødt i Telemark.

ETT MANDAT: Stortingsvalget 2021 kunne by på et par overraskelser. Vis mer

Fast plass etter fire år

Melby er ikke den eneste som allerede har fartstid fra Stortinget. Høyres førstevara fra Oslo, Mathilde Tybring-Gjedde, har møtt fast som erstatter for utenriksminister Ine Eriksen Søreide fra oktober 2017 og ut denne stortingsperioden.

Fra samme parti, og i samme tidsrom, har Alexander Stokkebø møtt fast i stedet for helseminister Bent Høie.

Bengt Fasteraune fra Sp er ikke tidligere valgt direkte inn til Stortinget, men gikk i oktober 2018 fra å være førstevara til fast representant etter Ivar Odnes’ død.

Ap har flest nye – Rødt øker mest

I partifordelingen er det Ap, Stortingets største parti, som har flest nyankomne. 22 av deres 48 representanter er nye. Deretter følger partiet med nest flest mandater, Høyre, der elleve av 36 er nyankomne. Sp har ti ferske representanter.

Rødt har gått fra én til åtte representanter og har dermed sju nye fjes. Dermed er de også partiet som har størst andel ferske representanter.

Videre har SV seks, Venstre fem og Frp tre nye representanter.

Med Berg får MDG én fersk representant blant sine totalt tre mandater. Det samme gjelder for KrF, der utviklingsminister Dag-Inge Ulstein for første gang skal møte fast på tinget.

Fintelling pågår

Det er fremdeles 19 stortingsplasser som i teorien ikke er 100 prosent avgjort, ettersom stemmene fortsatt fintelles.

Her er den offisielle siden for stemmetelling, valgresultat.no, oppdatert onsdag morgen.

Blant disse 19 finner man nye kandidater, som Irene Ojala fra Pasientfokus, og gamle travere som Bård Hoksrud (Frp) og Heidi Greni (Sp).

De nye kandidatene det fremdeles er teoretisk usikkerhet rundt, er tatt med i totaltallet på 67 ettersom det er lite sannsynlig at dette endrer seg.

Ved forrige stortingsvalg kom det 68 nye representanter.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer