Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

67 sprengte seg i april

Selvmordsbombere strømmer til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(dagbladet.no) Den dystre rekorden understreker at myndighetene er i ferd med å få en nye stor utfordring. Det er selvmordsbombere som er i ferd med å bli den største sikkerhetsutfordringen for regimet i Irak.

Fri flyt

- Det ser ut til å være fri flyt av selvmordsbombere inn til Irak, sier en vestlig diplomatisk kilde til avisa The Guardian.

Tallene for april ble lekket av irakiske diplomatiske- og sikkerhetskilder, og viste i tillegg at det var 135 tilfeller der biler ble sprengt i lufta. Hundrevis av mennesker døde, og tusenvis ble såret, i en av de verste terrormånedene Irak har sett.

Irakiske sikkerhetkilder sier at de fleste selvmordsbomberne kommer til Irak fra utlandet. Men de får hjelp til å begå sine selvmordsaksjoner av lokale krefter.

Samtidig ble en general i den irakiske hæren og en politioberst skutt og drept i Bagdad i går. Det betyr at regimemotstanderne i Irak demonstrarer at de behersker et stort arsenal av terror-virkemidler i kampen mot USA og regimet.

Gårsdagens vold kom dagen etter at en serie terroraksjoner onsdag krevde 71 liv. Det betyr at terroren ikke har blitt noe mindre etter at den valgte regjeringen til Ibrahim al-Jaafari omsider kom på plass 28. april. Nærmere 400 mennesker er drept av terror etter at regjeringen flyttet inn i regjeringskontorene.

Trapper opp terror

SPRENGTE SEG I LUFTA:   I går sprengte en selvmordsbomber seg selv i denne bilen i Iraks hovedstad. Han tok med seg to i døden og flere ble skadd. Foto: SCANPIX/AP
SPRENGTE SEG I LUFTA: I går sprengte en selvmordsbomber seg selv i denne bilen i Iraks hovedstad. Han tok med seg to i døden og flere ble skadd. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Med en strøm av selvmordsbombere ser det også ut til av regimemotstanderne har til henslikt å trappe opp terroren. Økningen av selvmordsbombere gjør at mange frykter at amerikanerne og den irakiske regjeringen er i ferd med å tape kampen mot terroren. Den økte rundt valget i januar. Og den økte i forbindelse med at al-Jaafari og hans regjering ble satt inn.

- Hvis vi ikke kan stanse denne flodbølgen (av selvmordsbombere) vil folk være redde for å samles på offentlige steder, eller leve normale liv uten frykt, sier en diplomatisk kilde til The Guardian.

Det er relativt nytt i Irak med selvmordsbombere med dynamitt festet til kroppen går inn i menneskemengder. Men metoden er velkjent både for palestinske og tsjetsjenske terrorister.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!