TO UNGDOMMER OMKOM: Antall unge som omkom i trafikken økte dramatisk i fjor. Bildet er tatt nyttårsaften etter en trafikkulykke på riksvei 705 sør for Stjørdal i Nord-Trøndelag der to ungdommer på 18 og 19 år omkom. Foto: Tor Aage Hansen / SCANPIX
Foto: Tor Aage Hansen / SCANPIX
TO UNGDOMMER OMKOM: Antall unge som omkom i trafikken økte dramatisk i fjor. Bildet er tatt nyttårsaften etter en trafikkulykke på riksvei 705 sør for Stjørdal i Nord-Trøndelag der to ungdommer på 18 og 19 år omkom. Foto: Tor Aage Hansen / SCANPIX Foto: Tor Aage Hansen / SCANPIXVis mer

67 ungdom mistet livet i trafikken i fjor

Dramatisk økning i 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på unge som omkom i trafikken økte dramatisk i fjor.

Ungdom som nettopp har fått lappen har 40 ganger høyere risiko enn andre bilførere for å kollidere eller kjøre utfor veien.

I alt mistet 256 personer livet i trafikken i 2008.

Av dem var 67 ungdom i alderen 15 til 24 år.

Tallet på unge trafikkdøde økte med 52 prosent fra 2007 til 2008.

En av fire som dør i trafikkulykker, er mellom 15 og 24 år.

Gutter er langt mer utsatt enn jenter. Over halvparten av ulykkene hvor unge var innblandet, var utforkjøringer som skjedde i helgen, og svært mange av dem fant sted sent på kvelden eller nattetid, viser foreløpige tall fra Trygg Trafikk.

- Mer må gjøres for å forhindre at så mange unge liv går tapt i trafikken. Det er viktig å opprettholde og forsterke det holdningsskapende arbeidet som gjøres blant ungdom, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.

Mer penger

Direktøren i Trygg Trafikk er overbevist om at flere kontroller og mer synlig politi på veiene vil minske risikoen for ulykker, både blant ungdommer og andre trafikanter. Utrykningspolitiet bør få økt sine bevilgninger til kontrollvirksomhet, mener hun.

- Flere politikontroller løser ikke alle problemene, sier politiinspektør Jan M. Guttormsen i Politidirektoratet til NTB.

Han sier det også må en atferdsendring til blant sjåførene.

- Sjåførene må ta mer ansvar for kjøringen sin. De må stadig minnes på at de skal ferdes i trafikken på en slik måte at de ikke er til fare for andre, sier politiinspektøren.

Trygg Trafikks direktør påpeker at ferske bilførere oftere gjør fatale feilvurderinger av fart i forhold til vei og føre, og de kjører derfor av veien eller treffer et møtende kjøretøy.

Tallene viser klart at litt erfaring hjelper:

- Allerede etter seks til ni måneder med førerkort er risikoen kraftig redusert og evnen til å velge riktig fart og til å takle uventede situasjoner er langt bedre, påpeker Sandberg.

Store svingninger

I første halvår ble 137 personer drept på norske veier, det er en økning på over 40 prosent.

I august stoppet økningen opp, og i andre halvår av 2008 var det en nedgang i antall drepte.

Desember ble derimot en vond måned med mange drepte tett oppunder nyttår.

- Det er sammensatte og komplekse årsaker til trafikkulykker, og det er ingen enkel forklaring på så store svingninger i løpet av året som vi har sett i 2008, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet.

Flere mister lappen

I alt mistet 12 464 personer førerkortet i fjor, det er en økning på 12 prosent.

Av alle som ble anmeldt for å ha kjørt for fort i fjor, var hele 27 prosent menn i aldersgruppen 18-24 år.

- Vi har hatt en økning i antall førerkortbeslag flere år på rad nå. Dette skyldes blant annet at vi har økt våre kontroller blant de mest aggressive og risikovillige sjåførene, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård.

Men ungdommen er derimot ikke de verste når det gjelder å bli tatt i råkjøring forbi fotoboksene.

Her topper menn og kvinner i alderen 35 til 55 år statistikken.


(NTB)