675 mill. i flytteskatt!

Rekordhøy eiendomsomsetning gir staten dokumentavgifter på hele 675 millioner kroner i første kvartal. Boligkjøpere står for 380 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble tinglyst omsetninger av fast eiendom for 27 milliarder kroner i første kvartal, opplyser Statistisk sentralbyrå i en pressemelding fredag. Dette er rekord både i omsetningsverdi og antall omsetninger. Omsetningsverdien er 3,6 milliarder mer enn i samme kvartal i fjor, en økning på 15,5 prosent. Antall omsetninger var 34.300, nesten 2.000 flere enn i tilsvarende periode året før.

Den rekordhøye eiendomsomsetningen gir også rekordhøye inntekter til staten. Dokumentavgiften på fast eiendom, eller flytteskatten, som boligeiere flest kan betegne avgiften, er ikke omfattet av SSBs tallmateriale. Den lar seg imidlertid lett beregne, og Finanskanalen.no har gjort anslag ut fra SSBs tallmateriale. Avgiften utgjør 2,5 prosent av omsetningsverdien.

Fast eiendom for 27 milliarder i tinglyst omsetningsverdi i første kvartal vil gi dokumentavgift på til sammen 675 millioner kroner.

Over 2,1 mrd. fra boligkjøpere i år?

Boligeiendommer ble omsatt for i alt 15,2 milliarder kroner, viser tallene fra SSB.

Det gir samlet flytteskatt fra norske boligkjøpere på 380 millioner kroner bare i første kvartal!

Dette er en solid økning i forhold til året før. Første kvartal i fjor, da rentenivået fortsatt var lavt, ga boligomsetning på 12,6 milliarder kroner. Året i år ligger så langt mer enn 20 prosent høyere omsetningsverdi, og dermed også flytteskatt.

Fortsetter resten av året på samme måte som fjoråret, vil norske boligkjøpere i år bidra med mer enn 2,1 milliarder kroner i flytteskatt til en allerede velfylt statskasse.

Det er i så fall mer enn dobbelt så mye som i 1996.

100 mill. fra hyttekjøpere?

I Oslo alene ble det omsatt fast eiendom i boligmarkedet for 3,3 milliarder kroner i første kvartal. ('Fast eiendom' er bare selveierboliger, andelsboliger slipper dokumentavgift). Oslo-folk bidro dermed med 82 millioner kroner i flytteskatt bare i første kvartal.

Ikke bare er det dyrere å etablere seg i hovedstaden enn ellers i landet. Staten krever også en høyere inngangsbillett.

Hyttefolket bidrar også. På tross av rekordomsetning av fritidseiendommer i fjor, viser SSB-tallene oppgang på hele 23 prosent, til 564 millioner kroner i omsetningsverdi i første kvartal. Det gir dokumentavgift på til sammen 14 millioner kroner.

Fortsatt vekst i hytteomsetningen i denne størrelsesorden peker mot samlet omsetningsverdi på fire milliarder i hyttemarkedet. Det gir i så fall dokumentavgift på tett oppunder 100 millioner kroner fra hyttekjøpere i år.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.