Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

68 i livsfare under nestenkollisjon

68 passassjerer skal ha vært i livsfare da to fly fra SAS og Braathens nesten kolliderte i lufta over Ålesund forrige lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge VG Nett var de to flyene på kollisjonskurs sør-øst for Ålesund lørdag for halvannen uke siden. Til sammen 60 passasjerer og åtte besetningsmedlemmer på Fokker 50-flyet fra Braathens og Boeing 737-flyet fra SAS visste ifølge avisa ingenting om den farlige situasjonen de var i på mellom 13 og 15 000 fots høyde.

- Piloten på SAS-maskinen hadde blitt klarert for innflyvning til Ålesund da han fikk beskjed av TCAS-systemet (Traffic Collision Avoiding System) om å klatre. Det gjorde han, og dermed ble en alvorlig ulykke unngått, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth i SAS til VG Nett.

I kollisjonskurs i innflyvningstraseen til SAS-flyet befant det seg et Fokker 50-maskinen fra Norwegian Air Shuttle, som trafikkerer ruten for Braathens.

Avventer havarirapport

- Jeg har fått opplyst at avstanden mellom flyene i høyderetningen var i overkant av 300 meter, jeg vet ikke hvor langt fra hverandre de var. Dette vil trolig havarikommisjonens granskning gi svar på, sier informasjonssjef Anne Grete Ellingsen i Braathens til VG Nett.

- Dette er en såkalt nærpassering. Flyene kom ganske nær hverandre. Vi vet ennå ikke hvilken avstand de befant seg på, men når vi mottar rapportene fra flyselskapene begynner vi granskingen, sier Tore Hultgren i Havarikommisjonen for Sivil Luftfart, til VG Nett.

Både Mesingseth i SAS og Ellingsen i Braathens sier at de ser svært alvorlig på hendelsen, og at de avventer havarikommisjonens rapport.

EKSTERNE LINKER Flyprodusentene:
 Boeing: www.boeing.com
 Fokker Aerospace Group: www.fokker.com
Flyselskapene:
 SAS: www.scandinavian.net
 Braathens: www.braathens.no
EKSTERNE LINKER Flyprodusentene: Boeing: www.boeing.com Fokker Aerospace Group: www.fokker.com Flyselskapene: SAS: www.scandinavian.net Braathens: www.braathens.no Vis mer