Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

681 000 arbeidere betaler Norges uføreregning

Uføretrygd koster oss over 7 prosent av statsbudsjettet.

Illustrasjonsfoto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX
Illustrasjonsfoto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Hver eneste skattekrone fra over 681 000 nordmenn må til for å betale Norges unormalt mange uføretrygdede.

I 2008 betalte staten ut 56,53 milliarder kroner i uføreytelser for de rundt 339 200 personene som er uføre. Til sammenligning var det norske statsbudsjettet for 2008 på 778 milliarder kroner.

Til sammen ble det betalt ut 107,6 milliarder kroner i inntektssikring ved sykdom, uførhet og rehabilitering.

167 000 per ufør

I snitt betalte norske lønnsmottakere i underkant av 83 000 kroner i skatt i 2008. Det krever dermed skattepengene til over 681 000 nordmenn bare for å betale for uføreutbetalingene, kan DN.no fortelle.

Det betales ut nesten 167 000 kroner per person som er ufør. Noen av disse pengene får staten riktignok tilbake i form av skatt fra mottakerne.

Offisielt har Norge en arbeidsledighet på 3 prosent. I virkeligheten mottar nesten én av fire nordmenn i arbeidsfør alder en eller annen form for trygd.

Villet politikk

Dette har vært en villet politikk, mener professor Victor Norman ved Norges Handelshøyskole og tidligere arbeids- og administrasjonsminister for Høyre i Bondevik II-regjeringen.

- Jeg har sagt lenge at de offisielle norske tallene for arbeidsledighet ikke sier noen ting om den reelle arbeidsledigheten i Norge. Dels fordi vi vet at uføretrygding i store deler av landet har vært brukt som et alternativ til ledighetstrygd, spesielt for eldre arbeidstakere, og dels fordi vi i stor grad har parkert arbeidssøkere på attføringstiltak, sier professoren.

Han påpeker at uføretrygd har vært brukt fremfor ledighetstrygd for å lette omstillinger og nedbemanning i bedrifter, spesielt utenfor de sentrale strøk, som alternativ til flytting.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling