Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

69-åringen skal ha blitt mishandlet i en årrekke. Nå benåder Hollande henne for drapet på ektemannen

Jacqueline (69) hevder hun ble voldtatt, slått og måtte se barna bli mishandlet. Nå er hun benådet for drapet på ektemannen. 

BENÅDER: Frankrikes president François Hollande benåder Jacqueline Sauvage som sonet en 10 år lang dom for drapet på sin ektemann. Foto: Mal Langsdon / Reuters / NTB Scanpix
BENÅDER: Frankrikes president François Hollande benåder Jacqueline Sauvage som sonet en 10 år lang dom for drapet på sin ektemann. Foto: Mal Langsdon / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrikes president François Hollande benådet onsdag Jacqueline Sauvage (69), som etter flere tiår med overgrep og mishandling drepte ektemannen sin i 2012, melder NTB.

Sauvages skjebne har fått enorm oppmerksomhet i Frankrike, der flere hundre tusen mennesker i fjor signerte en underskriftskampanje med krav om at hun skulle løslates. Feministgrupper, kjendiser og politikere har alle vist sin støtte til Sauvage etter at historien hennes ble kjent.

Sauvage var gift med ektemannen i 47 år før hun drepte ham 10. september 2012. I retten fortalte Sauvage om et grufullt ekteskap med en voldelig alkoholiker som voldtok og slo både Sauvages og hennes tre døtre. Hennes tre døtre vitnet alle mot faren, og sa at de også hadde blitt slått og voldtatt.

Sønnen skal også ha blitt utsatt for mishandling, og 9. september for fire år siden tok han sitt eget liv. Dagen etter, 10. september 2012, skjøt Sauvage ektemannen tre ganger i ryggen med ei rifle. Hun ble funnet skyldig i overlagt drap og dømt til ti års fengsel i oktober 2014.

Løslates umiddelbart

FORSVARER: Advokatene Janine Bonaggiunta og Nathalie Tomasini har det siste året kjempet for Jacqueline Sauvages løslatelse. Foto: Alain Jocard / AFP / NTB Scanpix
FORSVARER: Advokatene Janine Bonaggiunta og Nathalie Tomasini har det siste året kjempet for Jacqueline Sauvages løslatelse. Foto: Alain Jocard / AFP / NTB Scanpix Vis mer

I januar i år ble den da 68 år gamle kvinnen delvis benådet av president Hollande, men den franske domstolen har siden avvist kvinnens krav om løslatelse. Onsdag vedtok Hollande en full benåding.

- Jeg har besluttet å innvilge en fullstendig benåding til Jacqueline Sauvage for resten av dommen hennes. Benådningen medfører en umiddelbar løslatelse fra fengsel, skriver François Hollande på Twitter.

Onsdag ble Sauvage løslatt fra et fengselet Reau utenfor Paris, der hun opprinnelig sonet en dom på ti år for drapet. Sauvages datter Carole Marot sendte sin takk til president Hollande idet hun var på vei til fengselet.

En av Sauvages støttespillere, skuespiller Éva Darlan, sier til tv-kanalen BFM at «presidenten sender et tydelig budskap til menn som slår kvinner».

- Ikke et godt signal

Det er likevel ikke alle som var enige i løslatelsen. Virginie Duval, leder av den franske unionen av magistratdomstolen (det laveste nivået i rettssystemet), reagerer på at presidenten går imot landets domstoler.

- Dette er ikke et godt signal. Vi har en president som utfordrer flere rettsavgjørelser. Det er en politisk beslutning som setter spørsmålstegn ved funksjonen av våre domstoler, sier hun, og omtaler Hollandes beslutning som «sjokkerende» ifølge den franske kringkasteren Europe 1.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!