BRØDRE DØDE: To gutter (9 og 12) druknet i går i Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene skulle bade, men kunne ikke svømme. Her forsøker redningsmannskapene å redde de to guttene. Foto: Dagbladet-tipser. Foto: DAGBLADET-TIPSER
BRØDRE DØDE: To gutter (9 og 12) druknet i går i Svarttjern på Romsås i Oslo. Guttene skulle bade, men kunne ikke svømme. Her forsøker redningsmannskapene å redde de to guttene. Foto: Dagbladet-tipser. Foto: DAGBLADET-TIPSERVis mer

69 barn druknet på ti år

Hittil i år har seks barn druknet. Det er dobbelt så mange som i 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): To gutter på 9 og 12 år druknet i går i Svarttjern på Romsås i Oslo. Politiet anser saken for å være en tragisk ulykke, og sier årsaken var at ingen av guttene kunne svømme.

I alt 69 barn under 15 år har mistet livet i drukningsulykker siden 1999, viser statistikk fra Norsk Folkehjelp. Hittil i år har seks barn druknet.

Se statistikken for drukningsulykker mellom 1998 - 2009 her.

Se statistikken for drukningsulykker i 2010 her.

Rekordmange druknet Det er dobbelt så mange som i 2008. For på tross av økt fokus på sikkerhet til sjøs, må man helt tilbake til 1999 for å finne et år hvor flere barn druknet enn i fjor. Fra 2006 til 2009 ble antallet barn som druknet doblet - fra fire barn i 2006 til åtte i 2008.

- Tross alt er antallet barn som drukner hvert år svært lavt og stort sett passer foreldrene bra på barna. Vi vil uansett ikke helt klare å eliminere alle ulykker, sier Ivar Christiansen, presseansvarlig Norsk Folkehjelp. En undersøkelse utført av svømmeforbundet viser at så mange som halvparten av norske skolebarn i femteklasse ikke kan svømme.

- Det store problemet er alle de som går ut av skolen som ikke kan svømme. Dette er vårt ansvar som samfunn og vi må presse på at alle som går ut av skolen har svømmeopplæringen som er nødvendig, sier Christiansen.

- Neglisjerer svømme-undervisning Per Rune Eknes, president i Norges svømmeforbund sier Norge ligger på toppen drukningsulykker.

- Skolene neglisjerer svømmeundervisningen fullstendig. Det blir mer et kostnadsspørsmål enn ferdighetsspørsmål; vi er ikke et forebyggingsland, men et reparasjonsland. Tanken er at «det går bra så lenge det går bra», sier Eknes til Dagbladet.

Christiansen forteller at flest drukningsulykker skjer om sommeren.

- Nå i juli stormer vi alle mot sjø, strand og båtliv. Da er det ekstra viktig at vi viser godt bade- og båtvett. De viktigste rådene i forhold til bruk av båt er å alltid ha på deg redningsvest, bruk godt fottøy og unngå for all del kombinasjonen båt og alkohol, sier Christiansen.

Flest menn drukner Av de 37 som har druknet så lang i år er 33 menn.

FÅ SOM DRUKNER: - Tross alt er antallet barn som drukner hvert år svært lavt og stort sett passer foreldrene bra på barna. Vi vil uansett ikke helt klare å eliminere alle ulykker, sier Ivar Christiansen, presseansvarlig Norsk Folkehjelp. Foto: SCANPIX
FÅ SOM DRUKNER: - Tross alt er antallet barn som drukner hvert år svært lavt og stort sett passer foreldrene bra på barna. Vi vil uansett ikke helt klare å eliminere alle ulykker, sier Ivar Christiansen, presseansvarlig Norsk Folkehjelp. Foto: SCANPIX Vis mer

- For at vi skal kunne senke drukningstallene ytterligere og unngå tragiske ulykker, oppfordrer vi spesielt menn til å være forsiktig når de nyter fellesferien ved vannet, sier Christiansen.

Opprinnelige meldinger i går kveld gikk ut på at mellom 10 og 15 personer var vitne til drukningsulykken i Svartjern. Politiet sier i dag at det ikke er sikkert at disse personene så selve drukningen og hadde mulighet til å handle.

- Vi har per nå ingen navngitte vitner. Dette kan ha vært personer som kom til i ettertid, sier politiadvokat Bjarkø Helleland, og sier de ble varslet av en eldre søster som løp avgårde for å skaffe hjelp.

Oppretter krisetelefon Grorud bydel har nå opprettet en krisetelefon for alle med behov for å prate om den tragiske ulykken. Nummeret er 912 43 844.

I tillegg er et kriseteam samlet på Svarttjern skole fra klokka 10, og tar gjerne imot publikum som ønsker noen å prate med, opplyser inforådgiver Henrik Mevold i bydelen til Dagbladet.

SKOLEN SVIKTER: - Skolene neglisjerer svømmeundervisningen fullstendig. Det blir mer et kostnadsspørsmål enn ferdighetsspørsmål; vi er ikke et forebyggingsland, men et reparasjonsland. Tanken er at «det går bra så lenge det går bra», sier Per Rune Eknes fra Norges svømmeforbund til Dagbladet.
SKOLEN SVIKTER: - Skolene neglisjerer svømmeundervisningen fullstendig. Det blir mer et kostnadsspørsmål enn ferdighetsspørsmål; vi er ikke et forebyggingsland, men et reparasjonsland. Tanken er at «det går bra så lenge det går bra», sier Per Rune Eknes fra Norges svømmeforbund til Dagbladet. Vis mer