69 personer fremdeles savnet

4165 av de 4234 personene som var ombord i cruiseskipet Costa Concordia er funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre personer er bekreftet omkommet etter at luksusskipet Costa Concordia gikk på grunn utenfor Toscana i Italia i går kveld. I følge de siste tallene er fremdeles 69 personer savnet, melder AP.

Norsk kvinne ombord
Ifølge utenriksdepartementet var det en norsk kvinne ombord i cruiseskipet. Kvinnen skal ikke være skadet, får Dagbladet opplyst. 

- Vi kan bekrefte at det var en norsk kvinne ombord i skipet. Hun er i god behold og hun blir tatt vare på av italienske myndigheter, forsikringsselskapet i tillegg til at hun får den assistansen hun behøver fra oss, sier pressevakt i UD Frode Andersen til Dagbladet.

Skipet var på tur rundt Middelhavet da det traff på en hindring nær øya Giglio i Italia fredag kveld. Cruiseskipet Costa Concordia gikk på en sandbanke og etter grunnstøtingen fikk skipet en slagside på 20 grader og begynte å ta inn vann, ifølge italienske medier. På bildene fra havariet kan man se tydelige skader på skroget hvor en diger stein har kilt seg fast.

Redningsoperasjon
De fleste av personene ombord ble evakuert og brakt i sikkerhet tidlig lørdag, og søket etter savnede har fortsatt videre. I redningsaksjonen har det blitt satt inn store ressurser, blant annet i form av båter, helikoptre og personell.

Flere har imidlertid meldt om en uoversiktlig og dårlig organisert evakuering da skaden ble kjent, og blant annet trekkes det frem at livbåtene ble forsinket i så stor grad at flere av dem ikke lenger kunne brukes fordi skipet hadde helte for kraftig.

- Alt ble svart
Svenske Jan Mosander var blant passasjerene på ulykkesbåten. Han forteller om dramatikken da skipet gikk på grunn.

- Plutselig ble alt svart, og vi fikk beskjed om at det var noe feil med generatorene. Det var mange småbarn som var veldig redde, og det var ubehagelig, sier Mosander, som selv klarte å beholde roen.

Hjertestans
Flere personer valgte også å hoppe i vannet i panikk, før de fikk kommet seg i en livbåt. Blant de omkomne var en 70 år gammel mann som fikk hjertestans da han hoppet ned i det kalde vannet.

Borgermesteren på den lille øya Giglio måtte jobbe overtid for å finne tak over hodet for tusener av mennesker, inkludert gravide kvinner og barn.

 STEIN:  En stor stein sitter fast i skroget på Costa Concordia, skipet som fredag kveld gikk på grunn utenfor kysten av Toscana i Italia. EPA/MATTEO GUIDELLI
STEIN: En stor stein sitter fast i skroget på Costa Concordia, skipet som fredag kveld gikk på grunn utenfor kysten av Toscana i Italia. EPA/MATTEO GUIDELLI Vis mer

- Det er full krise her, vi prøver å finne plasser til dem overalt der det er mulig: i barnehager, skoler, hoteller, ethvert sted med tak, sa Sergio Ortelli tidligere i dag. Noen er også blitt innkvartert i kirken.

 GIKK PÅ GRUNN:  Skadene på Costa Concordia som førte til at cruiseskipet gikk på grunn kommer tydelig frem på bilder av skipet.  EPA/MATTEO GUIDELLI
GIKK PÅ GRUNN: Skadene på Costa Concordia som førte til at cruiseskipet gikk på grunn kommer tydelig frem på bilder av skipet. EPA/MATTEO GUIDELLI Vis mer
 SVART:  - Plutselig ble alt svart, og vi fikk beskjed om at det var noe feil med generatorene. Det var mange småbarn som var veldig redde, og det var ubehagelig, sier Jan Mosander, en av passasjerene på skipet. EPA/ENZO RUSSO
SVART: - Plutselig ble alt svart, og vi fikk beskjed om at det var noe feil med generatorene. Det var mange småbarn som var veldig redde, og det var ubehagelig, sier Jan Mosander, en av passasjerene på skipet. EPA/ENZO RUSSO Vis mer