Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

7 000 i psykiatrikø

Rundt 10 000 nordmenn forsøker å ta sitt eget liv hvert år. Antallet nordmenn som tar sitt eget liv hvert år er dobbelt så høyt som antall trafikkdrepte. Samtidig blir det stadig vanskeligere å få hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en psykisk lidelse må du vente i gjennomsnitt 50 dager for å få behandling, skriver Nationen. Tallene er hentet fra Rådet for psykisk helse. Hvor lenge du må vente er avhengig av hvor i landet du bor. Ventetiden er lengst i Nordland, Vest-Agder og Hedmark, og kortest i Øst- Agder, Finnmark og Oslo. Oslo er den kommunen som bruker mest penger på psykisk helsevern, og har også flest heldøgns behandlingsplasser.

I hele landet står 7100 i kø for å få psykiatrisk behandling.

- Det er nok flere enn dette som ønsker hjelp. Noen sykehus og behandlingsinstitusjoner er ikke flinke til å rapportere. For dem som ikke er syke nok til å få akutt hjelp, er det steder i landet hvor det ikke eksisterer noe tilbud i det hele tatt, sier forsker Karl-Gerhard Hem ved Sintef Unimed til Nationen.

Hvis det ikke finnes noe tilbud er det heller ikke noen grunn til å rapportere.

200 ubrukte millioner

De siste årene har stortinget trappet opp bevilgningene til psykiatrien. Men ikke alle kommuner klarer å formidle disse pengene til psykiatrisk hjelp til dem som trenger det.

Tilsammen har kommunene 200 millioner kroner som ble bevilget til psykiatrien av Stortinget i fjor stående ubrukt. I enkelte kommuner har penger øremerket til psykiatri blitt brukt til andre formål.

- Dette skjer i et hav av behov. I løpet av livet kommer hver fjerde nordmann til å oppleve psykiske problemer. Et stort tankekors, sier Einfrid Halvorsen, generalsekretær i Mental Helse til Nationen.

Ifølge Rådet for psykisk helsevern begår mellom 600 og 800 selvmord hvert år i Norge. Til sammenligning er antallet trafikkdøde 300 årlig. Mental Helse understreker at mørketallene er store, og anslår at rundt 10.000 nordmenn forsøker å ta sitt liv årlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media