TRE GANGER STØRRE: Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner. Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større. Her ser man paller med 1000-lapper hos Norges Bank. Det går 50 millioner på en pall. Foto: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADET
TRE GANGER STØRRE: Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner. Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større. Her ser man paller med 1000-lapper hos Norges Bank. Det går 50 millioner på en pall. Foto: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADETVis mer

7 av 10 anmelder ikke økonomisk kriminalitet

- De fleste mener det ikke er noen vits, sier Dag Ellingsen i SSB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Bare tre av ti anmelder økonomisk kriminalitet til politiet. Det kommer fram i en ny undersøkelse Statistisk sentralbyrå (SSB) har utført blant 1800 virksomheter i Norge.

- De fleste sier at det ikke er noen vits i å anmelde forholdene. Det gir ikke noen resultater, det er vanskelig å bevise, og man har gjort opp med gjerningspersonen, sier seniorrådgiver Dag Ellingsen i SSB til Dagbladet.

Tror ikke politiet kan hjelpe Mye kan også tyde på at det reelle antallet anmeldelser er enda lavere.

- Hvis det hadde vært 30 prosent som anmeldte sakene, burde tallene vært høyere hos politiet. Hva som er grunnen til at dette ikke stemmer overens, vet vi ikke ennå, sier Ellingsen.

Noen få av virksomhetene SSB har snakket med, forteller at de ikke har tiltro til at politiet kan hjelpe.

- De lar være å anmelde fordi de ikke tror politiet har ressurser eller kompetanse til å gjøre noe med sakene, sier Ellingsen.

Skjokktall om mafiapenger Tidligere i dag kunne Dagbladet melde at skyggeøkonomien i Norge kan være større enn tidligere antatt.

ENORME SUMMER: Den ulovlige økonomien, kalt «skyggeøkonomien» eller «mafiaøkonomien», er av enkelte anslått til hele 15-20 prosent av verdensøkonomien. Foto: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADET
ENORME SUMMER: Den ulovlige økonomien, kalt «skyggeøkonomien» eller «mafiaøkonomien», er av enkelte anslått til hele 15-20 prosent av verdensøkonomien. Foto: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADET Vis mer

Les også: «Sjokktall om norske «mafiapenger»»

Tidligere har man anslått at den svarte økonomien kan være så stor som fem prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Dette tilsvarer mer enn 115 milliarder kroner.

Nå kommer det fram at skyggeøkonomien i Norge kan være tre ganger større. Professor Friedrich Schneider ved Johannes Kepler-universitetet i Linz i Østerrike har gjort en beregning for OECD som viser at den norske skyggeøkonomien tilsvarer 15 prosent av BNP.

- Lett å bli offer I en artikkel i siste nummer av Samfunnspeilet viser Ellingsen at færre norske virksomheter melder at de har blitt utsatt for en eller flere former for økonomisk kriminalitet.

I 2008 oppga 17 prosent av virksomhetene at de hadde vært utsatt for økonomisk kriminalitet. Fem år tidligere svarte drøye 22 prosent det samme.

- Samtidig må vi huske at det fremdeles er slik at risikoen for å bli offer er stor for næringsdrivende, sier Ellingsen. Han anslår at rundt femten prosent av de virksomhetene de har vært i kontakt med, var ofre for økonomisk kriminalitet.

7 av 10 anmelder ikke økonomisk kriminalitet

Det er særlig finans- og forsikringsbransjen som er mest utsatt for grove bedragerier, forbrytelser i gjeldsforhold, underslag og utroskap.

FÅ ANMELDER: Bare tre av ti anmelder økonomisk kriminalitet til politiet. Det kommer fram i en ny undersøkelse Statistisk sentralbyrå (SSB) har utført blant 1800 virksomheter i Norge. Foto: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADET
FÅ ANMELDER: Bare tre av ti anmelder økonomisk kriminalitet til politiet. Det kommer fram i en ny undersøkelse Statistisk sentralbyrå (SSB) har utført blant 1800 virksomheter i Norge. Foto: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADET Vis mer