7 av 10 foreldre til barn med overvekt oppfatter barna som normalvektige

Overvekt og fedme øker risikoen for en rekke kroniske sykdommer. Risikoen øker jo lenger overvekten har vart.

GÅR I ARV: Ovevektige barn har ofte overvektige foreldre, og foreldre ser ikke at barna deres er for store. Barna tar gjerne med seg overvekten inn i voksenlivet, og risikoen for sykdom øker. Foto: Roy Morsch / NTB Scanpix
GÅR I ARV: Ovevektige barn har ofte overvektige foreldre, og foreldre ser ikke at barna deres er for store. Barna tar gjerne med seg overvekten inn i voksenlivet, og risikoen for sykdom øker. Foto: Roy Morsch / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fedme er et alvorlig helseproblem, allerede i barnealder. Flere store studier viser at overvekt hos barn og unge er sterkt knyttet til fedme og fedme-relatert sykdom i voksen alder, sier Pétur B. Júlíusson, fedmeforsker og lege ved barneklinikken, Haukeland universitetssykehus.

Overvekt og fedme øker risikoen for en rekke sykdommer, som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, fettlever, gallestein, søvnapné (pustestans under søvn), slitasjegikt, visse typer kreft. Overvekt kan føre til høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Depresjon og isolasjon kan også være en konsekvens.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer