Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

7 av 10 foreldre til barn med overvekt oppfatter barna som normalvektige

Overvekt og fedme øker risikoen for en rekke kroniske sykdommer. Risikoen øker jo lenger overvekten har vart.

GÅR I ARV: Ovevektige barn har ofte overvektige foreldre, og foreldre ser ikke at barna deres er for store. Barna tar gjerne med seg overvekten inn i voksenlivet, og risikoen for sykdom øker. Foto: Roy Morsch / NTB Scanpix
GÅR I ARV: Ovevektige barn har ofte overvektige foreldre, og foreldre ser ikke at barna deres er for store. Barna tar gjerne med seg overvekten inn i voksenlivet, og risikoen for sykdom øker. Foto: Roy Morsch / NTB Scanpix Vis mer

Fedme er et alvorlig helseproblem, allerede i barnealder. Flere store studier viser at overvekt hos barn og unge er sterkt knyttet til fedme og fedme-relatert sykdom i voksen alder, sier Pétur B. Júlíusson, fedmeforsker og lege ved barneklinikken, Haukeland universitetssykehus.

Overvekt og fedme øker risikoen for en rekke sykdommer, som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, fettlever, gallestein, søvnapné (pustestans under søvn), slitasjegikt, visse typer kreft. Overvekt kan føre til høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Depresjon og isolasjon kan også være en konsekvens.

Syk av overvekt

Nye data om sykdomsrisikoen ved overvekt og fedme legges i disse dager fram under den årlige europeiske fedmekonferansen; European obesity summit, denne gang i Göteborg. Blant annet fant en studie at fedme øker risikoen for mer aggressiv og dødelig prostatakreft.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?