7 av 10 foreldre til barn med overvekt oppfatter barna som normalvektige

Overvekt og fedme øker risikoen for en rekke kroniske sykdommer. Risikoen øker jo lenger overvekten har vart.

GÅR I ARV: Ovevektige barn har ofte overvektige foreldre, og foreldre ser ikke at barna deres er for store. Barna tar gjerne med seg overvekten inn i voksenlivet, og risikoen for sykdom øker. Foto: Roy Morsch / NTB Scanpix
GÅR I ARV: Ovevektige barn har ofte overvektige foreldre, og foreldre ser ikke at barna deres er for store. Barna tar gjerne med seg overvekten inn i voksenlivet, og risikoen for sykdom øker. Foto: Roy Morsch / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fedme er et alvorlig helseproblem, allerede i barnealder. Flere store studier viser at overvekt hos barn og unge er sterkt knyttet til fedme og fedme-relatert sykdom i voksen alder, sier Pétur B. Júlíusson, fedmeforsker og lege ved barneklinikken, Haukeland universitetssykehus.

Overvekt og fedme øker risikoen for en rekke sykdommer, som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, fettlever, gallestein, søvnapné (pustestans under søvn), slitasjegikt, visse typer kreft. Overvekt kan føre til høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Depresjon og isolasjon kan også være en konsekvens.

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer