7 av 10 vil gå ut som før

Røykfrie serveringssteder vil ikke skremme nordmenn vekk fra byen. En fersk meningsmåling viser at 7 av 10 ikke vil endre utelivsvanene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars sjekket Norsk Statistikk nordmenns holdninger til den nye røykeloven på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet (SHdir). I dag kan Dagbladet presentere resultatene:Hele 72 prosent av de spurte sier at røykeforbudet ikke vil påvirke utelivsvanene deres.Bare 15 prosent sier at de kommer til å gå ut sjeldnere. Samtidig sier 12 prosent at de vil gå mer ut på barer, restauranter og puber.

Unison oppslutning

- Vi forventer en smertefri overgang. Oppslutningen er temmelig unison blant ikke-røykerne, og over halvparten av røykerne sier også at de ikke vil la røykeforbudet påvirke utelivsvanene deres, sier rådgiver Rita Lindbak i avdeling for tobakk i SHdir.

Fornøyd Høybråten

Holdningene klinger godt i helseminister Dagfinn Høybråtens ører:

- Dette samsvarer både med andre undersøkelser som er gjort her til lands, og erfaringene fra utlandet, sier han.

Svikt i omsetningen for utelivsbransjen er ett av scenariene som er spådd. SHdirs måling viser at annenhver nordmann tror omsetningen blir redusert - 75 prosent av dem er røykere.

Tror det blir bråk

Selv om serveringsstedene ligger tettest i Oslo, er det hovedstadens uteliv som trolig har minst grunn til bekymring.2 av 10 Oslo-borgere sier at de vil gå ut mer på byen, når røykeforbudet trer i kraft.Mens annenhver nordmann tror at det blir litt oppstuss i begynnelsen, og hver tredje tror det blir mer bråk i gatene, er Oslo-borgerne mer optimistiske.

- Det er veldig gøy å se at den byen som har flest utesteder, kommer best ut både på spørsmålet om utelivsvaner og frykten for bråk. Dette kan skyldes at Oslo har landets laveste andel røykere, sier Lindbak.

GLAD: Helseminister Dagfinn Høybråten, her sammen med den irske helseministeren, Micheál Martin. Irland har allerede innført røykeforbud.