Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

7 av 12 uteble fra jobbintervju

Torbjørn Røe Isaksen frykter trygdesvindel og mener NAV må skjerpe kontrollen.

FLERE KONTROLLER!: Høyres Torbjørn Røe Isaksen etterlysere strengere NAV-kontroller i disse trygdesnyltetider.
Foto: Torbjørn Rønning/Dagbladet
FLERE KONTROLLER!: Høyres Torbjørn Røe Isaksen etterlysere strengere NAV-kontroller i disse trygdesnyltetider. Foto: Torbjørn Rønning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syv av tolv arbeidsledige som ble kalt inn til intervju til jobben som lagerleder i Just Cruzin' Production møtte aldri opp.

- Man kan lure på om dagpenger var mer fristende, sier en lamslått arbeidsgiver.

I dag har ikke NAV faste rutiner for å påse at de som mottar arbeidsledighetstrygd tar de jobbene som blir tilbudt dem.

- Når vi vet hvor omfattende trygdesvindel er i Norge, så bør det jobbes mer for å avdekke det og slå knallhardt ned på slikt, sier Torbjørn Røe Isaksen (H).

Møtte ikke opp til intervju Nordisk leder i Just Cruzin' Production, Øystein Tynning, pleier vanligvis å bruke Finn.no for å utlyse stillinger. Men da han fikk bruk for en ny lagerleder, tok han kontakt med NAV.

- Det var gledelig å få så mange svar på utlysningen. Som vanlig forventet vi en viss entusiasme hos søkerne over å bli innkalt til intervju, sier Tynning.

Firmaet kalte inn både nordmenn og de med fremmedspråklige navn til intervju. Men mesterparten møtte ikke opp i det hele tatt.

- Jeg har aldri opplevd maken, sier Tynning.

Ingen tok telefonen Tynning er i dag godt fornøyd med litaueren han ansatte.

- Når en arbeidsledig søker etter en jobb ikke møter opp, og heller ikke tar telefonen når jeg ringer, kan man begynne å lure på hvorfor vedkommende søkte i det hele tatt. NAV burde ha kanskje hatt et rapporteringssystem som følger opp disse menneskene sier han.

- Stigmatiserer arbeidsledige Høyres stortingsrepresentant, Torbjørn Røe Isaksen, etterlyser tøffere kontroller fra NAV for å stoppe unnasluntrere på arbeidsledighetstrygd.

- Når man mottar trygd har man plikt til å ta egnet arbeid. Det kan ikke være slik at man etter eget forgodtbefinnende blir borte fra intervju. Slike ting gjør at arbeidsgivere kan bli skeptiske til å ansette folk som går på trygdeytelser. Dette ødelegger for arbeidsledige som virkelig har lyst til å jobbe, sier Isaksen.

Isaksen vedgår at det et par av dem som ikke dukket opp kunne ha hatt gode grunner, men at det er mistenkelig med så mange.

Sunnhetstegn? NAV har mulighet til å nekte arbeidsledig dagpenger dersom de ikke aktivt søker ny jobb, men har i dag ingen faste rutiner.

- Hvilken oppfølging den enkelte arbeidssøker får av oss, er basert på en individuell vurdering. Det er ikke mulig å følge alle så tett at vi registrerer om de møter opp på intervju eller ikke, men i enkelte tilfeller gjør vi det også, sier avdelingsdirektør i NAV Oslo, Hege Farnes Hildrum.

Selv om enkelte ikke møter opp til intervju, mener Hildrum at dette kan være et sunnhetstegn.

- Jeg kjenner ikke til mange slike tilfeller. Men vi er i en periode med fallende arbeidsledighet. Det kan hende at mange får seg annen jobb raskt, og derfor uteblir fra intervju, sier hun.

SJOKKERT: Øystein Tynning, nordisk leder i Just Cruzin' Production. Foto: Privat
SJOKKERT: Øystein Tynning, nordisk leder i Just Cruzin' Production. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media