Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

7 av 17 eksperter spår boligprisene opp i 2014

Å si hvilken vei høna sparker synes enklere enn å spå boligprisene for neste år. Men optimistene er like mange som pessimistene.

BOLIGPRISENE: Eiendomsmegler Anders Langtid spår oppgang i boligprisene i 2014. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
BOLIGPRISENE: Eiendomsmegler Anders Langtid spår oppgang i boligprisene i 2014. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Ryktene om boligprisenes død synes overdrevet: Like mange i Finansavisens boligpanel spår oppgang som nedgang i 2014, skriver avisen i dag.

- Psykologien har snudd, konstaterer eiendomsinvestor Ivar Tollefsen enkelt, og spår samtidig en nedgang på tre prosent det kommende året.

Median er nullvekst En sammenstilling av 17 tips viser at mediantipset er null prisvekst til neste år, med nesten like mange positive som negative tips.

Med boligprisvekst menes gjennomsnittlig boligpris for 2014 sammenlignet med for 2013.

- Jeg aner ikke hvordan det vil gå, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til avisen. Han lander likevel på minus 3-4 prosent, men sier utfallsrommet like gjerne kan strekke seg fra nullvekst til minus syv prosent.

- Usikkerheten er stor, men grunnen til at jeg har minus tre prosent for både 2014 og 2015 er for å indikere risiko på lang sikt og at jeg tror på en klar nedgang i realprisene.

Han mener at norske boligpriser er for høye i forhold til husleie, inntekt og de langsiktige byggekostnadene og knappheten på tomter.

Optimister OBOS-sjef Martin Mæland er den største pessimisten på minus 4-5 prosent, mens megler Anders Langtind er største optimisten og spår en oppgang i boligprisene på 5,0 prosent i 2014.

Baard Schumann i Selvaag Bolig er også nøktern optimist og spår prisene opp 3 prosent, og mener det er forholdsvis konservativt.

- Prisene vil stige litt i januar rett og slett fordi mange kjøper da, så vil de falle litt i februar og mars. Når man får tømt bruktboliglagrene man har nå, er det såpass lite utbud at prisene vil drives opp. Det blir dessverre en slags rekyl, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Disse milliardærene tjente mest i 2013
Buffett tjente 228 millioner hver eneste dag
Statoil drøyer beslutning på over 100 milliarder

BOLIGPRISENE: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Sedbank First Securities aner ikke hvordan det vil gå, men spår nedgang. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BOLIGPRISENE: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Sedbank First Securities aner ikke hvordan det vil gå, men spår nedgang. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!