7 er omkommet i snøskred i år - 13 i fjor

Og det før påska er begynt. Nå foreslår regjeringen nasjonalt skredvarsel for å forebygge dødsfall i fjellet.

TRAVEL TID: I påska strømmer folk til fjells. Samtidig er gjerne skredfaren høy. Her får kronprins Haakon demonstrert hvordan redningsarbeid etter et skred arter seg av Norsk Folkehjelp, på Veggli i fjor. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX
TRAVEL TID: I påska strømmer folk til fjells. Samtidig er gjerne skredfaren høy. Her får kronprins Haakon demonstrert hvordan redningsarbeid etter et skred arter seg av Norsk Folkehjelp, på Veggli i fjor. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste åras statistikk over antallet omkomne i snøskred her til lands er dyster lesning; i fjor døde 13 personer, mens sju er omkommet så langt i år, hvorav fem i det mye omtalte raset i Kåfjord 19. mars.

I den nær forestående påska vil horder av skiløpere strømme til fjellet - og hvert år har redningsmannskapene sin fulle hyre med å rykke ut til skredområder for å redde folk som er tatt av ras.

Prøveprosjekt Den rødgrønne regjeringen har et uttalt mål om å få ned dødstallene, og legger i dag fram en stortingsmelding der de uttrykker ønske om å innføre et nasjonalt skredvarsel. Varslene skal utsendes regionvis.

- Målet er å bli bedre på å forebygge, på en slik måte at flere blir i stand til selv å vurdere risikoen ved å ferdes i fjellet, sier Eirin Sund, Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talskvinne, til Dagbladet.

Nå fins det riktignok allerede et skredvarsel i myndighetsregi: Varsom.no. Varselet er utviklet i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Men Varsom.no-varselet er foreløpig bare på prøvestadiet, etter at det ble innført i fjor, og regjeringen ønsker å gjøre tjenesten mer lettnavigert, fullstendig og pålitelig. Dette trenger de stortingsflertallets tilslutning til.

- Mitt inntrykk er at det er bred parlamentarisk støtte for dette, sier Sund.

Nettverk Fram til prøveprosjektet ble lansert, fantes det bare en sporadisk ordning der Meteorologisk institutt sendte ut varsler. Nå skal det altså, dersom regjeringen får det som de vil, bli en regelmessig, landsdekkende og pålitelig tjeneste som alle kan få tilgang på.

NVE beskriver på sine hjemmesider hvordan de ser for seg at den nasjonale tjenesten ideelt skal fungere: Et stort nettverk av observatører innrapporterer vær- og snøforhold i de aktuelle områdene, samtidig som analyseleddet styrkes for å kunne fastsette riktig snøskredfaregrad.

FEM DØDE: Fem sveitsiske og franske skiturister omkom da de ble tatt av ras i Kåfjord i Troms 19. mars. Her fra redningsaksjonen. Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK / NTB SCANPIX
FEM DØDE: Fem sveitsiske og franske skiturister omkom da de ble tatt av ras i Kåfjord i Troms 19. mars. Her fra redningsaksjonen. Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK / NTB SCANPIX Vis mer

Sund framholder at også andre aspekter ved ulykkesforebyggingen står i fokus i stortingsmeldingen:

- Det er mange aktører som har ulik kompetanse om skred, men samarbeidet mellom dem kan bli bedre. NVE jobber allerede med å styrke koordineringen, og vi ønsker å understreke viktigheten av at arbeidet fortsetter, sier stortingsrepresentanten.

- Den enkeltes ansvar Hun understreker imidlertid at til sjuende og sist er det den enkelte turgåers ansvar å tilpasse seg forholdene.

- Man kan aldri bli kvitt naturfenomener som skred og flom. Det er definitivt statens oppgave å tilrettelegge for at man best mulig kan ta egne beslutninger, men alle har ansvar for egen sikkerhet i fjellet. Det innebærer blant annet å høre på lokale som kjenner det aktuelle området, sier Eirin Sund.

Frp's energi- og miljøpolitiske talsmann Per-Willy Amundsen hilser de rødgrønnes stortingsmelding velkommen, men mener satsingsområdet er for snevert dersom man virkelig vil få ned dødstallene i fjellet.

- Skredvarslingen er bare en liten del av puslespillet. Vi mener det er mer alvorlig at store deler av landet er utenfor rekkevidde, eller svært vanskelig tilgjengelig, for luftambulansen. Da hjelper det ikke at varslingen er god, sier Amundsen til Dagbladet.

- For lang tid Han peker på områder i Troms, Telemark, Hedmark og Oppland som utsatte områder.

- Dette er noe Frp har etterlyst lenge; nå er det for lang responstid. Ansvaret ligger hos de regionale helseforetakene, og i siste instans hos sentralmyndighetene, sier stortingsrepresentanten.

- Dertil kommer det stedvis dårlig utbygde mobilnettet. Det gjelder mange steder der mange på påskeutfart ferdes, sier Frp-politikeren.

VIL HA NED DØDSTALLENE: Ap's energi- og miljøpolitiske talskvinne Eirin Sund ønsker bedre varsling og koordinering mellom faginstansene for å forebygge skreddødsfall. Foto: ARBEIDERPARTIET
VIL HA NED DØDSTALLENE: Ap's energi- og miljøpolitiske talskvinne Eirin Sund ønsker bedre varsling og koordinering mellom faginstansene for å forebygge skreddødsfall. Foto: ARBEIDERPARTIET Vis mer

Han mener at å spørre kjentfolk om forholdene kan være like nyttig som et nasjonalt skredvarsel dersom man ønsker å sikre seg mot å bli tatt av ras.

- Det er lov å tenke selv, sier Per-Willy Amundsen.

- FEIL FOKUS: Frp's Per-Willy Amundsen mener det haster langt mer å få på plass tilfredsstillende rekkevidde for luftambulansen og mobilnettet, enn å satse på nasjonalt skredvarsel. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
- FEIL FOKUS: Frp's Per-Willy Amundsen mener det haster langt mer å få på plass tilfredsstillende rekkevidde for luftambulansen og mobilnettet, enn å satse på nasjonalt skredvarsel. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Vis mer