- 70 000 bygninger raste i etterskjelv

Frykter demningkollaps, flom, landskred og epidemier i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Et stort etterskjelv drepte minst én person og skadet 400 mennesker i det sørvestlige Kina i dag, melder kinsesiske medier, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I Sichuan-provinsen falt nærmere 70 000 bygninger sammen i etterskjelvet. De var allerede godt rystet fra skjelvet som rammet landet og som drepte flere titalls tusen mennesker for snart to uker siden.

Etterskjelvet i dag målte 5,8 på Richters skala og hadde sitt episenter ved Guangyuan, ifølge amerikanske geologer, skriver byrået.

Frykter demningkollaps

Skjelvet kom samtidig med bekymringsmeldingen om at 69 demninger i Sichuan-provinsen står i fare for å kollapse etter skjelvet for snart to uker siden.

- Det er også knyttet fare til 310 andre demninger, opplyser E Jingping, viseminister for Kinas vannressurser, ifølge NTB.

Kinesiske myndigheter konsentrerer seg også om andre potensielle etter-katastrofer. Hovedbekymringene er flommer, landskred, epidemier og utfordringen med å skaffe tak over hodet til alle millionene menneskene som har mistet sine hjem.

266 timer i ruinene - overlevde

BARE RUINER IGJEN: En person undersøker det som en gang var hennes hjem i Kina. I dag skal nærmere 70.000 bygninger ha rast sammen i et voldsom etterskjelv. Foto: Frederic J. Brown/AFP
BARE RUINER IGJEN: En person undersøker det som en gang var hennes hjem i Kina. I dag skal nærmere 70.000 bygninger ha rast sammen i et voldsom etterskjelv. Foto: Frederic J. Brown/AFP Vis mer

Arbeidet er ekstra utfordrende, ifølge BBC, siden det er ventet kraftig regn den kommende tiden, noe som utsetter demninger og elver i ytterligere fare for å gå over sine bredder.

Myndighetene opplyser i dag, at det endelige dødstallet etter monsterskjelvet for to uker siden, kan overstige 80 000.

Men det finnes solskinnshistorier i all elendigheten også. Ifølge den statlige TV-stasjonen ble det funnet nok en overlevende fra skjelvet i dag. 80 år gamle Xiao Zhihu ble trukket ut fra ruinene etter 266 timer.

Han satt fast i massene av sitt eget hus i byen Mianzhu, men overlevde fordi kona klarte å mate ham jevnlig, skriver Reuters.

266 RUINTIMER: 80 år gamle Xiao Zhihu ble reddet fra ruinene av sitt hjem i dag. Han har ligget blant murmassene i hele 266 timer og har overlevd ved å ha blitt matet av kona si, melder den statlige TV-stasjonen i Kina.
DEMNINGKOLLAPS: Nesten 70 demninger står i fare for å kollapse etter det enorme jordskjelvet og de rundt 8000 etterskjelvene som har rammet Sichuan-provinsen i Kina de siste to ukene.