Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

70 000 døde i Darfur siden mars

FN bønnfaller verden om hjelp for å få ned dødstallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ettermiddag la Verdens helseorganisasjon (WHO) fram nye, rystende tall fra den kriserammete vest-sudanske provinsen: Minst 70 000 mennesker har mistet livet i Darfurs flyktningeleire bare siden mars. De fleste har mistet livet av sult og sykdom, men vold og ulykker i de overbefolkete leirene krever også mange liv.

FNs helseorgan understreker at det trengs mer penger for å få dødstallene ned.

Forventet mer

- Vi befinner oss i en hånd-til-munn-situasjon. Dersom disse menneskenes skjebne er så viktig for det internasjonale samfunnet som det gis utttrykk for, så ville vi forventet mer langsiktig støtte, sier WHOs leder for krisehjelp, David Nabarro, til AP.

Så langt har FN talt for nærmest døve ører når det gjelder krisen i Darfur, hevder Nabarro. Han peker på at FN bare har fått inn halvparten av midlene de trenger for å kunne gjøre en fullgod jobb i området.

- Jeg er redd for at vi ennå ikke har klart å formidle til mennesker verden over hvilke enorme lidelser folk i Darfur og Tsjad går gjennom, sier han.

Humanitær krise

Situasjonen i Darfur er en av verdens verste humanitære katastrofe akkurat nå. Ingen vet sikkert hvor mange mennesker som er drept i de tre Darfur-provinsene i Vest-Sudan siden konflikten startet for halvannet år siden, i tillegg har minst 1,2 millioner måtte flykte fra hjemmene sine.

Darfur-krisen startet i fjor vinter, da opprørsbevegelser gikk til angrep mot regjeringsmål i Darfurs byer. Ifølge menneskerettighets-organisasjonen Human Rights Watch svarte Sudans regjering i Khartoum med å støtte den arabiske Janjaweed-militsen, som satte i gang en brutal kampanje mot landsbyer i regionen.

Nøden i Darfur synes uten ende, og stadig nye strømmer av mennesker søker tilflukt i overbefolkete flyktningeleire i Darfur og i nabolandet Tsjad.

NØD: Bare siden mars er 70 000 mennesker døde i den kriserammete provinsen.
OVERBEFOLKET: Tilværelsen i flyktningeleirene preges av sykdom og nød.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media