Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 70 000 møtte opp for å minne drept Putin-kritiker

Russiske etterforskere undersøker flere drapsmotiver.

SAMLET TUSENVIS: Den russiske opposisjonspolitikere Boris Nemtsov ble drept i Moskvas gater. I dag er så mange som 70 000 møtt opp til støtte for ham. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev/NTB Scanpix
SAMLET TUSENVIS: Den russiske opposisjonspolitikere Boris Nemtsov ble drept i Moskvas gater. I dag er så mange som 70 000 møtt opp til støtte for ham. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Mer enn 70 000 mennesker deltok søndag i minnemarsjen i Moskva for å hedre den drepte opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov, anslo arrangørene.

Opposisjonen hadde opprinnelig planlagt en demonstrasjon mot den økonomiske krisen i Russland søndag. Men etter at Nemtsov ble skutt og drept i Moskva sentrum fredag kveld, ble arrangementet gjort om til en minnemarkering for ham.

Politiet anslår at over 16 000 mennesker deltok. Myndighetene i Moskva godkjente på forhånd markeringen, og at inntil 50
000 personer kunne delta i den.

Marsjen startet 13.00, og de frammøtte krysset broen hvor politikeren ble skutt.

Skutt i ryggen Den 55 år gamle tidligere visestatsministeren ble skutt i ryggen flere ganger sent fredag kveld da han krysset Bolsjoj Moskvoretskij-broen rett utenfor Kreml i Moskva. Broen er nå full av blomster, bilder og lys.

Myndighetene i Moskva har godkjent at opp til 50 000 kan delta i marsjen.

Nemtsovs allierte mener han ble drept på grunn av hans kritikk mot den russiske regjeringen. Selv sa opposisjonspolitikeren i et intervju for få uker siden at han fryktet for livet sitt på grunn av sin motstand mot president Vladimir Putin.

Nemtsov uttalte blant annet i et av sine siste intervjuer om at moren hans advarte om at Putin ville drepe ham.

Radikale islamister Putin har lovet å finne og straffe gjerningsmennene. Russiske etterforskere sier de undersøker flere muligheter for et drapsmotiv, inkludert muligheten for at Nemtsov, som var jøde, - og en av få som offentlig støttet medarbeiderne i Charlie Hebdo - ble drept av radikale islamister, eller at opposisjonen drepte ham for å sverte presidenten.

Gjerningsmennene flyktet fra stedet i en hvit bil, og president Vladmir Putin lover å personlig sørge for at politiet snur alle steiner i jakten på drapsmennene. Det er uansett ingen tvil om at de politiske frontene i Russland nå er svært steile, og russiske analytikere peker på at samfunnet nå er svært polarisert.

Mentsov kritiserte blant annet Putin for å drive krigshissing i Ukraina, og var motstander av Krim-annekteringen. I ett av sine siste intervjuet langet han ut mot «Putins løgnaktige propaganda» og krigen i Ukraina.

- Pro-russiske medier har intensivert innsatsen for å undergrave og avfeie alle tegn på uenighet i Russland. Det har skapt en fremmedgjøring for flere grupper i samfunnet, suer Alexej Markarin i det den Moskva-baserte tenketanken Political Technology, til Moscow Times.

Han mener dette drapet er et bevis på at Russland har legitimert hat i samfunnet.

Nemtsov er imidlertid langt fra den første regimekritikeren som er drept under Vladmir Putins styre.

Hele Norges coronakart