70 000 nordmenn er pilleavhengige

STAVANGER (Dagbladet): Mellom 70 000 og 100 000 norske kvinner og menn er avhengige av sovetabletter, beroligende eller smertestillende midler. Rundt 20 000 av dem betegnes som pillemisbrukere. De svelger piller for å ruse seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er blant de oppsiktsvekkende opplysningene sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa får på bordet når Rogalandsforskning legger fram sin sluttrapport om «Legemidler på avveie» i dag.

Eldre damer langere

- De bortimot 100 000 pasientene vi snakker om bruker pillene daglig og vil få problemer dersom de lar være å ta tablettene, sier allmennlege og forsker Svein Kjosavik ved Rogalandsforskning.

- Til sammenlikning har vi rundt 200 000 personer med et betydelig alkoholproblem, og rundt 8000 sprøytenarkomane som helsevesenet bruker mye ressurser på.

En god del svelger ikke, men selger pillene sine. Langerne er svært ofte middelaldrende og eldre damer som selger til yngre for å tjene en slant.

De får sine medikamenter hos én lege eller de «shopper» rundt fra lege til lege.

I det illegale markedet er pille-etterspørselen stor, og prisene stiger. Det er ikke tvil om at det er selgers marked midt i «bibelbeltet».

Bak pilleomsetningen står også flere profesjonelle familiestyrte nettverk på sørvestlandet.

Så mange som 19 familiemedlemmer i et slikt nettverk er aktivt med på å skaffe piller. I tillegg kommer små enmannsbetjente pillebutikker med stor omsetning og ofte store pillelagre.

Narko-pris

Rapportens konklusjon er at det finnes en stor usynlig arena for illegal omsetning av legemidler her i landet.

Legemidler kan anskaffes lovlig til lav pris for så å selges i markedet på nivå med narkotikaprisene. Det er dette som gjør pillelanging spesielt attraktivt.

Det virker som om legene skriver ut B-preparater til feil pasientgrupper. Dette fører til en opphopning av B-preparater hos de eldre. Denne skeivheten reguleres igjen på det illegale markedet. De eldre selger til de yngre, heter det i rapporten.
Pillene det er snakk om er stort sett Paralgin forte, Valium, Stesolid, Sobril, Rohypnol og Mogadon.

Legene blir lurt

- Leger blir lurt trill rundt av eldre damer, og de er mindre observante jo eldre pasientene er. Legene mener sjøl at de er bevisste, men det er de nok bare mot de yngre aldersgruppene. Det er i aldersgruppen 40 til 80 år vi finner pillelangerne, sier forsker Marie Smith Solbakken ved Rogalandsforskning.

Kartleggingen av pilleproblemet er hovedsaklig gjort i Sandnes, en by med 50000 innbyggere.

Forskerne har avdekket at over 500 personer i nabokommunene Sandnes og Gjesdal er reelle «shoppere» av såkalte B-preparater.

Det vil si at de systematisk oppsøker fra 4 til 22 leger i jakten på piller.

- Vi kan aldri bevise hvor mye de svelger eller hvor mye de selger. Hver lege i Sandnes har «shoppere» og det undrer meg å se hvordan legetjenestene misbrukes. Det er lov å gå til flere leger, og dette er derfor en systemsvikt, fastlår Marie Smith Solbakken.

- Vi har ingen holdepunkter for at forholdene er verre i Sandnes enn andre steder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer