Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

70 000 Oslo-elever markerte

Vi vil ha en trygg skole uten vold og rasisme! Det var budskapet da 70.000 Oslo-elever minnet Benjamin Hermansens død ved soloppgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi som er elever i dag har et langt liv foran oss. Derfor har vi også et stort ansvar for å sørge for at vi er gode forbilder for dem som er yngre enn oss - men også for dem som er eldre enn oss, sa markeringens hovedtaler, 11 år gamle Hedda Himle Skandsen.

Heddas skole Kringsjå var valgt ut blant de 175 Oslo-skolene som sted for hovedmarkeringen av årsdagen for Benjamin Hermansens begravelse.

Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo 26. januar i fjor.

Skjold mot rasisme

Alle skolens 360 elever var samlet i en ring foran skolen, og en brennende varde ble tent da sola sto opp bak de lave skyene. Med sang, dans og selskrevne dikt markerte elevene avstand fra rasisme.

- Vi må danne et skjold, mot rasisme og vold. Hans navn står risset inn, hans navn er Benjamin, leste Ingrid Jahr Svalheim (11) fra sitt eget dikt.

Dansere fra 6. og 7. klasse bidro med dans til Edvard Griegs «Morgenstemning» og Carl Orffs «Carmina Burana».

Eivinn Berg Fosse (8) og Lina Høg Sylfør (8) fra klasse 3b var med på notene.

- Vi har markering fordi Benjamin døde. Han ble stukket med kniv, kan Lina fortelle NTB, mens hun forsikrer vennene sine at hun aldri skal stikke noen med kniv.

- Vi har snakket om Benjamin i samlingstimene, forklarer hun.

Rasisme er dumt

Klassekameraten Eivind er enig i at Benjamins død var veldig trist.

- Han døde fordi han var brun. Det er dumt at han døde. Rasisme er dumt, slår han fast.

Like ved fulgte Oslos skoledirektør Astrid Søgnen det som skjedde med stor glede.

Hun lover at Oslo-skolen vil følge opp kampen mot rasisme.

- Tenk på de diskusjonene som elevene har hatt før denne markeringen. De har snakket om det hjemme og på skolen. Vi vil følge opp med fokus på kampen mot vold og rasisme, sier Søgnen.

Stemningsfullt

Aksjon 8:18, som markeringen ble kalt, samlet til sammen 69.000 elever og over 10.000 lærere over hele Oslo onsdag.

- Elevene har vært veldig flinke. Vi har fått meldinger om en veldig stemningsfull markering fra de forskjellige skolene, sier prosjektleder Marianne Brynhildsen i Skoleetaten til NTB.

Markeringen fortsetter på ordfører Per Ditlev-Simonsens (H) kontor klokken 17.30, når ti elever overleverer et dokument basert på elevrådenes forslag til tiltak mot vold og rasisme. Deretter blir dagen rundet av i Oslo domkirke med appeller fra Ditlev-Simonsen, biskop Gunnar Stålsett og 16 år gamle Mia Høglund fra Bjølsen ungdomsskole. Kronprins Haakon, statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og utdanningsminister Kristin Clemet (H) er til stede.

Domkirkens guttekor og Gamlebyen skolekor deltar sammen med deLillos' Lars Lillo Stenberg, popsangeren Maria Mena, fiolinist Catharina Chen, og Benjamins venn Omar Batti, som har danset med Michael Jackson.

(NTB-Trygve Mellvang)

HUSKES:Benjamin Hermansen blir ikke glemt av Oslos skoleungdom. Elever dansker på Kringsjå skole imorges.
Hele Norges coronakart