BOLIGBLOKK RASERT:  Fra landsbyen Maryinka untenfor Donetsk lørdag. Foto: Dmitry Lovetsky, AP/NTB Scanpix.
BOLIGBLOKK RASERT: Fra landsbyen Maryinka untenfor Donetsk lørdag. Foto: Dmitry Lovetsky, AP/NTB Scanpix.Vis mer

70 000 rømmer fra spøkelsby i Ukraina

Kampfly bombet Donetsk. Presidenten dropper VM-finalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av ukrainere er på flukt fra områdene spo fortsatt kontrolleres av opprørerne øst i landet.

Årsaken er frykt for konsekvensene av regjeringsstyrkenes offensiv.

Ukrainske kampfly bombet lørdag mål ved byen Donetsk og andre opprørskontrollerte områder.

Ifølge nyhetsbyrået AFP minner Donetsk nå om en spøkelsesby.

De lokale opprørsmyndighetene hevder at 70 000 av de 900.000 innbyggerne har flyktet.

- Ingen annen løsning - Jeg har bodd her i over 40 år, og det er veldig vanskelig for meg å dra. Men det er ingen annen løsning, sa en kvinne som før helgen skulle ta toget fra Donetsk til Dnipropetrovsk, 25 mil lenger vest. Derfra planla hun å krysse grensa over til Russland.

 BESKUTT MED EKSPLOSIVER:  En leilighet i en boligblokk i landbyen Maryinka utenfor storbyen Donetsk lørdag. Ifølge lokale beboere er det ukrainske regjeringsstyrker som har gått til motoffensiv mot russiskvennlige opprørere. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix.
BESKUTT MED EKSPLOSIVER: En leilighet i en boligblokk i landbyen Maryinka utenfor storbyen Donetsk lørdag. Ifølge lokale beboere er det ukrainske regjeringsstyrker som har gått til motoffensiv mot russiskvennlige opprørere. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Også i byen Luhansk har innbyggerne iverksatt «en spontan evakuering», ifølge en av opprørslederne der.

Før helgen ble 23 ukrainske soldater drept av opprørere i Luhansk-regionen. Ukrainas president Petro Porosjenko har truet med å drepe flere hundre opprørere for hver av de døde soldatene.

Det ukrainske militæret hevder at 500 opprørere ble drept i bombeangrep bare i løpet av lørdagen. Disse tallene er imidlertid ikke bekreftet av andre kilder.

Dropper VM-finalen Ukrainske myndigheter opplyste natt til søndag at president Porosjenko ikke vil dra til Brasil for å se finalen i fotball-VM. Avlysningen ble kjent bare noen timer etter at Brasils regjering gjorde det kjent at Porosjenko hadde takket ja til å overvære kampen.

Dermed blir det ingen mulighet for Porosjenko til å møte Russlands president Vladimir Putin på VIP-tribunen i Rio de Janeiro søndag.

Det var håp om at de to kunne brukt anledningen til å ha uformelle samtaler om krisen i Ukraina.

 RØMMER STORBY:  Innbyggere i storbyen Donetsk øst i Ukraina på jernbanestasjonen for å finne et tog på vei bort. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix.
RØMMER STORBY: Innbyggere i storbyen Donetsk øst i Ukraina på jernbanestasjonen for å finne et tog på vei bort. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

(NTB-AFP-Reuters).


 OFFENSIV:  Regjeringsstyrker, her med Ukrainas flagg, gjennomfører nå ifølge ulike kilder en offensiv øst i landet mot de prorrussiek opprørerne. Her utenfor byen Siversk i Donetsk-regionen lørdag. Foto: Evgenij Maloletka, AP/NTB Scanpix.
OFFENSIV: Regjeringsstyrker, her med Ukrainas flagg, gjennomfører nå ifølge ulike kilder en offensiv øst i landet mot de prorrussiek opprørerne. Her utenfor byen Siversk i Donetsk-regionen lørdag. Foto: Evgenij Maloletka, AP/NTB Scanpix. Vis mer