70 000 tyrkiske soldater på Irak-grensa

Soldatene skal lage en seks buffersone på seks mil mot Kurdistan. De frykter en ny flyktningkatastofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia er i ferd med å gjennomføre en massiv troppe-oppbygning mot grensa til Nord-Irak, melder den britiske avisa Daily Telegraph på nettet. Samtidig blir amerikanske styrker nektet å ta i bruk luftrommet over Tyrkia, selv om nasjonalforsamligen i går ga sitt samtykke til dette.

Årsaken til forsinkelsen er at amerikanske og tyrkiske myndigheter ikke blir enige om vilkårene. Sannsynligvis krever tyrkerne å få sende sine styrker inn i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Amerikanerne er lite fornøyd med en slik fremrykning, siden en slik subkrig kan lage problemer for krigen mot Bagdad.

Tyrkernes krav om en buffersone mot Nord-Irak er knyttet til en frykt for at historien skal gjenta seg. Som en direkte effekt av Gulfkrigen i 1991, ble rundt en halv million kurdere drevet på flukt og strømte inn over de tyrkiske grensene. Samtidig frykter Tyrkia at kurderne skal klare å opprette en egen uavhengig stat, som vil kunne ildne opp uavhengighetskamper i de kurdiske områdene i Tyrkia.

Massound Barzani, leder for det Irakiske kurdiske demokratiske parti (IKPD) protesterer mot de tyrkiske planene.

- Dette vil ikke være en passende handling, sier han til nettavisa Dünya Online.

Han legger til at han drømmer om uavhengighet for kurderne i regionen, men innser at drømmer ikke alltid er oppnåelige.

<B>TRENING:</B> Det Irakiske kurdiske demokratiske partiet i trening i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Nå bygger tyrkia opp styrker på grensa.