Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

70 100 kilo mistenkt spekepølse

Gilde mener myndighetene trenger internasjonal hjelp for å finne smittekilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra 1. desember i fjor til i dag er det solgt drøyt 70 tonn av de aktuelle spekepølseproduktene fra Gilde som nå er Matillsynets nye hovedspor i jakten på E.coli-kilden. Tidligere i dag kunne Mattilsynet fortelle at den mistenkte spekematen er laget ved Gildes anlegg i Sogndal.

- Internasjonal kompetanse

Konserndirektør Axel Krogvig i Gilde måtte i dag tåle at Folkehelseinstituttet og Mattilsynet reiste den tredje mistanken mot selskapet på tre og en halv uke - uten at smittekilden er funnet. Også spekemat-teorien har bakgrunn i intervjuer med de smittede barna og familiene deres. 

- Vi regner nå med at Mattilsynet og Folkehelseinstituttet knytter til seg all tilgjengelig kompetanse, også internasjonalt, i jobben for å finne smittekilden, sa Krogvig på en pressekonferanse i ettermiddag.

- Det skylder vi barna som er rammet og familiene deres. Men også forbrukerne som er bragt i usikkerhet og 5500 ansatte ved Gildes anlegg og 28000 Gilde-eiere, fortsatte Krogvig. Han nektet for at utspillet kunne tolkes som en kritikk av tilsynsmyndighetene.

I tillegg til en fireåring som døde, er 13 andre barn smittet av E.coli.

Konserndirektør Krogvig sier han er glad for at helseminister Sylvia Brustad har signalisert at E.coli-affæren vil bli gjennomgått i ettertid.

- Det skal ikke herske tvil om at Gilde tar ansvar. Vi er fokusert på å sikre liv og helse og å finne smittekilden, sier Krogvig.

TREKKES TILBAKE: Fra 1. desember i fjor og fram til i dag er det omsatt 70 100 kilo mistenkt spekepølse fra Gilde. Foto:Scanpix
TREKKES TILBAKE: Fra 1. desember i fjor og fram til i dag er det omsatt 70 100 kilo mistenkt spekepølse fra Gilde. Foto:Scanpix Vis mer

Uventet spekemistanke

At spekemat fra Sogndal nå er kommet i fokus, betyr ikke at kjøttdeig fra Rudshøgda er utenfor mistanke. Dette understreket tilsynsmyndighetene tidligere i dag.

- Vi har mottatt uklare signaler om dette fra myndighetene i dag, så vi kan faktisk ikke svare på om kjøttdeig-sporet fremdeles gjelder, sier Trygg Mat-direktør i Gilde, Knut Framstad. Han hadde ikke ventet at spekemat skulle bli gjenstand for E.coli-mistanke.

- For det første er bakterien det gjelder uvanlig i Norge. For det andre er det uvanlig at den er å finne i spekemat, sier Framstad. Trygg Mat-direktøren kan likevel ikke utelukke E.coli-smitte i spekepølsa.

- Sånne bakterier kan teoretisk overleve spekematprosessen.

image: 70 100 kilo mistenkt spekepølse
<B>UTEN SMITTEKILDE:</B>Trygg Mat-direktør Knut Framstad hadde ikke trodd at spekemat skulle komme i søkelyset når det gjelder E.coli. Bildet er tatt i forbindelse med merking av mat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!