70 år siden russerne frigjorde Finnmark

3000 gjemte seg i tunnel.

HADDE GJEMT SEG: Sovjet-russiske soldater fra Den røde arme møter nordmenn som kommer ut fra Bjørnevatn gruver i Kirkenes. 
Foto: TASS / NTB scanpix
HADDE GJEMT SEG: Sovjet-russiske soldater fra Den røde arme møter nordmenn som kommer ut fra Bjørnevatn gruver i Kirkenes. Foto: TASS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Denne uken markerer Finnmark at det er 70 år siden sovjetiske styrker rykket inn og befridde Finnmark og Nord-Troms fra nazistenes okkupasjon.

- At både kongen, statsministeren og utenriksministeren og den russiske utenriksministeren kommer, synes jeg er en fantastisk begivenhet, sier lokalhistoriker og forfatter Arvid Petterson til NTB.

Kirkenes helt øst i Finnmark ble 25. oktober 1944 den første norske byen som ble frigjort fra den tyske okkupasjonen. Det skjedde etter harde kamper.

Den 25. oktober oppga de tyske soldatene sine baser i byen, og dagen er blitt stående som selve frigjøringsdagen. Det skjedde over seks måneder før andre verdenskrig tok slutt i mai 1945.

«Den brente jords taktikk» Men frigjøringsjubileet betyr at det i høst også er 70 år siden tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms. Nazistene gjennomførte evakueringen før sovjetiske styrker rykket inn og befridde de nordligste delene av Norge.

Omkring 25 000 mennesker trosset ordren om å evakuere og ble igjen i landsdelen, mens rundt 50 000 ble tvangsevakuert. Ifølge Petterson døde mer enn 300 mennesker som direkte følge av tvangsevakuering og overvintring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer