70 år siden russerne frigjorde Finnmark

3000 gjemte seg i tunnel.

HADDE GJEMT SEG: Sovjet-russiske soldater fra Den røde arme møter nordmenn som kommer ut fra Bjørnevatn gruver i Kirkenes. 
Foto: TASS / NTB scanpix
HADDE GJEMT SEG: Sovjet-russiske soldater fra Den røde arme møter nordmenn som kommer ut fra Bjørnevatn gruver i Kirkenes. Foto: TASS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Denne uken markerer Finnmark at det er 70 år siden sovjetiske styrker rykket inn og befridde Finnmark og Nord-Troms fra nazistenes okkupasjon.

- At både kongen, statsministeren og utenriksministeren og den russiske utenriksministeren kommer, synes jeg er en fantastisk begivenhet, sier lokalhistoriker og forfatter Arvid Petterson til NTB.

Kirkenes helt øst i Finnmark ble 25. oktober 1944 den første norske byen som ble frigjort fra den tyske okkupasjonen. Det skjedde etter harde kamper.

Den 25. oktober oppga de tyske soldatene sine baser i byen, og dagen er blitt stående som selve frigjøringsdagen. Det skjedde over seks måneder før andre verdenskrig tok slutt i mai 1945.

«Den brente jords taktikk» Men frigjøringsjubileet betyr at det i høst også er 70 år siden tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms. Nazistene gjennomførte evakueringen før sovjetiske styrker rykket inn og befridde de nordligste delene av Norge.

Omkring 25 000 mennesker trosset ordren om å evakuere og ble igjen i landsdelen, mens rundt 50 000 ble tvangsevakuert. Ifølge Petterson døde mer enn 300 mennesker som direkte følge av tvangsevakuering og overvintring.

Han mener det er vanskelig å beskrive hvordan lokalbefolkningen opplevde hendelsene.

- Folk opplevde at husdyr som nærmest var som kjæledyr, ble slaktet brutalt rett foran øynene på dem. Folk ble jaget ut av sine hus av soldater som kom direkte fra fontlinjen med ødelagte nerver, forklarer Petterson.

Tusenvis av boliger, fjøs og uthus, industribygg, forretninger og fiskebruk ble rasert eller brent ned under okkupasjonsmaktens retrett.

- Mange så sine hjem brenne, det var verdier som var bygd opp gjennom generasjoner. På mange måter ble en kultur ødelagt samtidig, sier Petterson.

Freder tunnel Viktor Kukusjkin var med i de sovjetiske avdelingene som kom fram til gruvene i Bjørnevatn sør for Kirkenes. Over 3000 nordmenn hadde oppholdt seg i en av gruvetunnelene mens kampene raste i dagene rundt frigjøringen.

- Nordmennene viftet med flagg, og jeg husker godt at de strømmet ut av tunnelen, sier han til NRK.

FRIGJORT: Sivile som har skjult seg i gruvegangene i Bjørnevatn gruver i Kirkenes, kommer lykkelige ut med flagg under frigjøringen og møter de sovjet-russiske soldatene fra Den røde arme. Foto: NTB scanpix
FRIGJORT: Sivile som har skjult seg i gruvegangene i Bjørnevatn gruver i Kirkenes, kommer lykkelige ut med flagg under frigjøringen og møter de sovjet-russiske soldatene fra Den røde arme. Foto: NTB scanpix Vis mer

De sovjetiske styrkene ble stående i Øst-Finnmark i et snaut år før de trakk seg ut.

Mange av barna som ble født i tunnelen, er invitert til arrangementet i Bjørnevatn lørdag. Tunnelen og den såkalte Rørbua, som ble brukt som fellesbad for gruvearbeiderne før krigen, i Bjørnevatn blir nå fredet.

Kjølig forhold Markeringen skjer samtidig som forholdet mellom Norge og Russland er på sitt kjøligste siden den kalde krigens slutt, på grunn av krisen i Ukraina. Norge har blant annet stanset sitt militære samarbeid med Russland, og begge land har innført handelsrestriksjoner mot hverandre.

Likevel er Norge representert ved kong Harald, statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) under hovedarrangementet lørdag. Utenriksminister Sergej Lavrov står i spissen for den russiske deltakelsen.

- Jeg mener markeringen av frigjøringsjubileet vil spille en viktig rolle i forbindelsene mellom Norge og Russland, sier Russlands generalkonsul til Kirkenes, Mikhail Noskov.

- Jeg mener det er en felles forståelse både i Russland og Norge av at dette er et spesielt arrangement som på en måte står utenfor alt det andre som foregår nå, sier han til BarentsObserver.

(NTB)

Fakta:

* Frigjøringen av Øst-Finnmark etter andre verdenskrig skjedde et halvt år før det øvrige Norge ble fritt.

* Lørdag 25. oktober er det 70 år siden styrker fra Sovjetunionen gikk inn i Øst-Finnmark.

* Kong Harald, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov deltar i en markering på torget i Kirkenes og ved fredningen av Rørbua og Bjørnevatntunellen på AS Syd-Varanger.

*Rørbua ligger ved tunnelen der vel tre tusen mennesker søkte tilflukt i oktoberdagene 1944 og ble befridd av Den Røde Arme.

* 23. oktober møtes Finnmarks fylkesordfører Runar Sjåstad, guvernør Marina Kovtun i Murmansk fylke og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i Kirkenes.

* I tilknytning til jubileet møtes historikere fra Norge, Russland og Tyskland til en norsk-russisk konferanse i Kirkenes 22. til 24. oktober.

(Kilde: Finnmark Fylke) (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer