Utrolig tragedie i India:

70-åring drept av rabiat elefant

Senere samme dag slo elefanten til igjen i kvinnens begravelse.

ELEFANT-ANGREP: En indisk kvinne ble drept av en elefant. Under den påfølgende begravelsesseremonien, angrep elefanten liket hennes. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
ELEFANT-ANGREP: En indisk kvinne ble drept av en elefant. Under den påfølgende begravelsesseremonien, angrep elefanten liket hennes. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Torsdag forrige uke utspant det seg en tragisk hendelse i Mayurbhanj-distriktet i den indiske delstaten Odisha.

I den lille landsbyen Rajpal hadde 70 år gamle Maya Murmu tatt turen til en rørbrønn for å hente vann. Plutselig dukket det opp en elefant fra ingensteds som gikk til angrep på den stakkars kvinnen og tråkket på henne.

Politibetjent Lopamudra Nayak sier til nyhetsbyrået Press Trust of India at kvinnen i all hast fraktet til sykehus etter angrepet. Skadene var imidlertid for alvorlige til at livet hennes sto til å redde.

Befrielse fra død kropp

I hinduismen kalles dødsritualet for det siste offer (antyeashti) og er et kremasjonsritual. Ifølge Store norske leksikon skal den døde helst kremeres samme dag som døden inntreffer. Dette skyldes at den døde kroppen anses som uren.

KAOTISK: Publikum under en forestilling ved en turistattraksjon i Yunnan-provinsen i Kina får seg en skikkelig overraskelse idet to elefanter hisser hverandre opp. Video: Newsflare. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Formålet med å legge liket på et bål og brenne det, er å kunne gi den døde en verdig avslutning på livet. Ritualet skal dessuten befri sjelen fra det døde legemet.

Inntil ritualet er avsluttet, er også den dødes familie regnet som urene.

Men da familiemedlemmer hadde samlet seg til Murmus begravelse og de siste ritualene var i full gang, dukket elefanten opp igjen.

Trampet på liket

Ifølge rapporter som blant annet er omtalt av The Guardian, skal elefanten ha løftet Murmus lik opp fra bålet med snabelen sin. Mens de sjokkerte familiemedlemmene var hjelpeløse vitner, kastet elefanten kvinnens lik i bakken og trampet på det.

Først da elefanten hadde gått, kunne familien fortsette og fullføre dødsritualet.

Ifølge myndighetene skal den ville elefanten ha forvillet seg fra reservatet Dalma som ligger omkring 200 kilometer unna Mayurbhanj.

Økende konfliktnivå

Konflikt mellom mennesker og ville elefanter er ifølge The Guardian vanlig i delstaten Odisha som er rik på mineraler. Menneskenes inngrep i naturen har økt i takt med voksende industriell virksomhet.

Som en følge av dette, har også møter mellom landsbybeboerne og de store dyrene økt i omfang.

Tidligere har The Guardian skrevet om alarmerende økning i antallet unaturlige dødsfall blant den ville elefantbestanden. Siden 2000-2001 har mer enn 1356 elefanter dødd i Odisha.

Flere dødelige angrep

Det er den siste tiden rapportert om flere møter mellom mennesker og elefanter i India med tragisk utfall.

I mars ble en 42 år gammel kvinne drept da en vill elefant til angrep i en skog i Bilaspur-distriktet i delstaten Chhattisgarh. Ifølge politiet ble kvinnens åtte år gamle barnebarn skadet mens hans forsøkte flykte.

UTSLITTE: Her tar elefantene seg en velfortjent lur, etter å ha ødelagt avlinger og bygninger. Reporter: Agusta Magnusdottir. Foto og video: Yunnan Forest Fire Brigade / AP. Vis mer

I mai ble en kvinne (40) trampet til døde av en elefant like utenfor huset hennes nær Gudalur i delstaten Tamil Nadu.

Angrepet i Gudalur kom bare to dager etter at en 46 år gammel mann ble drept i samme område av en elefant mens han var på vei for å åpne butikken sin tidlig om morgenen.

Begge angrepene førte til protester blant landsbybeboerne som krevde at elefanten måtte fanges. Ifølge The Indian Express ble det innført umiddelbare tiltak for å drive ut fem et antall elefanter som streifet rundt i nærliggende landsbyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer