Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

70-åring sovnet på toget da han skulle i bryllup - måtte sitte 19 dager i dansk fengsel

Syrer havnet på feil side av grensen mellom Sverige og Danmark. - Han var dypt ulykkelig og forvirret, sier mannens forsvarer.

 ULYKKELIG ENDE PÅ REISEN:  Her et bilde av mannens endestasjon ved Kastrup flyplass i København.
Foto: Johan Nilsson / TT
ULYKKELIG ENDE PÅ REISEN: Her et bilde av mannens endestasjon ved Kastrup flyplass i København. Foto: Johan Nilsson / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemene startet ved at den eldre mannen sovnet og først våknet da toget hadde nådd Kastrup, Københavns flyplass. Han kjøpte straks en billett tilbake til Malmö, men dit kom han seg ikke.

I stedet ble han stoppet av politiet og frihetsberøvet, og to dager senere bestemte en dommer i Københavns byrett seg for å forlenge fengslingen.

- Han var dypt ulykkelig og forvirret, sier mannens forsvarer, advokat Lise Holten, om forløpet.

Søkte svensk asyl Den 70-årige syreren hadde med seg et svensk asylkort da han havnet på dansk side av grensen 16. mars, men det hjalp ham ikke. I Sverige, der han søkte asyl i fjor, har han en bror og en søster som har hatt opphold i flere år.

- Politiet burde ha undersøkt hans personlige forhold grundigere. Han hadde ingen som helst interesse i å bli i Danmark. Men kanskje har man ikke ressurser til det, sier Holten.

Først 5. april, etter å ha tilbrakt 19 dager i statsfengselet i Vridsløselille, ble mannen sendt tilbake til Sverige. Politiet har i etterkant innrømmet at frihetsberøvelsen var uberettiget, og det har Østre Landsrett nylig sagt seg enig i.

Krever erstatning Advokat Holten har nå bedt om erstatning for 70-åringen, som satt innestengt 23 timer i døgnet under det snaut tre uker lange fengselsoppholdet.

Hun mener myndighetene må finne ut av hvordan man skal huse utlendinger som på den ene siden skal utvides, men som samtidig ikke bør fengsles.

Byrettens formelle begrunnelse for å fengsle den eldre syreren var at det var vesentlig risiko for at han ville stikke av innen han kunne returneres til Sverige. Det danske politiets utlendingsenhet har derimot fastslått at betingelsene for frihetsberøvelse ikke var oppfylt etter 17. mars.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart