70-årsmarkering i Auschwitz: Putin ikke invitert

Vladimir Putin er ikke velkommen til feiringen av 70-årsdagen for frigjøringen av Auschwitz.

FOR 10 ÅR SIDEN var president Vladimir Putin midtpunkt under 60-årsmarkeringen for frigjøringen av Auschwitz.  Her tenner han et lys for fascismens ofre.  I år ser polakkene helst at han holder seg unna - på 70-årsdagen den 27 januar. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters
FOR 10 ÅR SIDEN var president Vladimir Putin midtpunkt under 60-årsmarkeringen for frigjøringen av Auschwitz. Her tenner han et lys for fascismens ofre. I år ser polakkene helst at han holder seg unna - på 70-årsdagen den 27 januar. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Etter aggresjonene overfor Ukraina, står ikke et jubelbesøk fra den russiske statslederen på den polske regjeringens ønskeliste. Åpne — eller dårlig skjulte — trusler mot Polen har revet opp gamle sår. 

For 10 år siden var alt ennå fryd og gammen, da 12 statsoverhoder og 30 utenlandske delegasjoner møtte fram til en verdig markering av 60-årsjubileet. Visepresident Dick Cheney var der — og Vladimir Putin opptrådte som velkommen representant for dem som befridde dødsleiren.

600 000 sovjetiske ofre Rundt 1,1 millioner mennesker ble myrdet i Auschwitz.  En million av dem var jøder fra hele Europa — deriblant over 700 norske.

«Det var sovjetiske tropper som rykket inn — og som først fikk se med egne øyne hvilke forbrytelser nazistene hadde begått her. Det var dem som for evig slukket kremasjonsovnene i Auschwitz og Birkenau, Majdanek og Treblinka — samt reddet Krakow fra å bli ødelagt. For dette måtte 600 000 sovjetsoldater gi sine liv. Dette var prisen de betalte for å redde det jødiske folk — og mange andre — fra total utryddelse», som Putin den gangen minnet om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.