Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

70-årsmarkering i Auschwitz: Putin ikke invitert

Vladimir Putin er ikke velkommen til feiringen av 70-årsdagen for frigjøringen av Auschwitz.

FOR 10 ÅR SIDEN var president Vladimir Putin midtpunkt under 60-årsmarkeringen for frigjøringen av Auschwitz.  Her tenner han et lys for fascismens ofre.  I år ser polakkene helst at han holder seg unna - på 70-årsdagen den 27 januar. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters
FOR 10 ÅR SIDEN var president Vladimir Putin midtpunkt under 60-årsmarkeringen for frigjøringen av Auschwitz. Her tenner han et lys for fascismens ofre. I år ser polakkene helst at han holder seg unna - på 70-årsdagen den 27 januar. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Etter aggresjonene overfor Ukraina, står ikke et jubelbesøk fra den russiske statslederen på den polske regjeringens ønskeliste. Åpne — eller dårlig skjulte — trusler mot Polen har revet opp gamle sår. 

For 10 år siden var alt ennå fryd og gammen, da 12 statsoverhoder og 30 utenlandske delegasjoner møtte fram til en verdig markering av 60-årsjubileet. Visepresident Dick Cheney var der — og Vladimir Putin opptrådte som velkommen representant for dem som befridde dødsleiren.

600 000 sovjetiske ofre
Rundt 1,1 millioner mennesker ble myrdet i Auschwitz.  En million av dem var jøder fra hele Europa — deriblant over 700 norske.

«Det var sovjetiske tropper som rykket inn — og som først fikk se med egne øyne hvilke forbrytelser nazistene hadde begått her. Det var dem som for evig slukket kremasjonsovnene i Auschwitz og Birkenau, Majdanek og Treblinka — samt reddet Krakow fra å bli ødelagt. For dette måtte 600 000 sovjetsoldater gi sine liv. Dette var prisen de betalte for å redde det jødiske folk — og mange andre — fra total utryddelse», som Putin den gangen minnet om.

Halvparten av landet tilfalt i 1939 Sovjetunionen, etter at Nazi-Tyskland hadde okkupert den vestlige delen.

Etter 1945 havnet Polen i Warszawapakten, og måtte i 50 år leve som en vasallstat under den mektige naboen i øst. 

ARBEIT MACHT FREI sto det over hovedporten inn til hovedleiren i Auschwitz. Også et stort antall polske og sovjetiske fanger ble drept i Auschwitz.  Foto:Asbjørn Svarstad
ARBEIT MACHT FREI sto det over hovedporten inn til hovedleiren i Auschwitz. Også et stort antall polske og sovjetiske fanger ble drept i Auschwitz. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer

Mistroen og hatet har fått et voldsomt oppsving i Polen og den høyrenasjonalistiske opposisjonen under Jaroslav Kaczinski spiller allerede på antirussiske følelser i innledningen til høstens valg av president og parlament.

Putins historieforståelse
Det hjalp ikke på den dårlige stemningen, at Putin nylig belærte en gruppe unge historikere om hvorfor Hitler-Stalin-pakten fra 1939 — i hans øyne — var en korrekt manøver fra Moskva og at det den gangen hadde vært riktig å okkupere deler av Polen, påpeker Süddeutsche Zeitung.

For å slippe å få den russiske presidenten på besøk, har myndighetene sørget for at årets markering i Auschwitz — formelt sett - ikke er offisiell, men et arrangement i regi av det statlige museet på stedet og det internasjonale Auschwitz-rådet. På hjemmesida si opplyser museet at nærmere 300 overlevende kommer til å delta.

Krig i kulissen
Den russiske regjeringen skal ha mottatt en muntlig orientering fra en polsk diplomat, om at arrangementet finner sted og at eventuell offisiell deltakelse kunne ordnes. I første omgang fikk polakkene til svar at hvis de håpet å se Putin som gjest, måtte innbydelsen være offisiell.

Siden har diplomater og politikere fra begge land traktert hverandre med gjensidige beskyldninger og fornærmelser.  -Jeg kan ikke for øyeblikket bekrefte om Putin kommer, sier pressetalsmann Dmitri Peskov til Reuters og tilføyer at Warszawas meninger i hvert fall ikke vil få noen innflytelse på presidentens avgjørelse.

Konkurranse fra Praha
The European Jewish Congress forsøker nå å ta oppmerksomheten fra de diplomatiske uoverensstemmelsene i Polen ved å invitere russerne til en internasjonal markering under motto «Let my people live!» - med en avsluttende seremoni i den tidligere konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Dette blir i polske medier oppfattet som et upassende forsøk på å redde Putins ære — og det hagler for tida hån og spott over nabolandet.

70-årsmarkeringen for frigjøringen av Auschwitz skal finne sted den 27.januar i år - muligens uten at president Putin dukker opp. Foto:Asbjørn Svarstad
70-årsmarkeringen for frigjøringen av Auschwitz skal finne sted den 27.januar i år - muligens uten at president Putin dukker opp. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer

Hvem vil til Praha?
Polens statsminister Eva Kopacz har — i følge Süddeutsche Zeitung - flere ganger vært på tråden til sin tsjekkiske kollega Bohuslav Sobotka for å få ham til å droppe hele arrangementet — først og fremst for å markere at Europa står samlet mot den russiske framferden i Ukraina.

Barack Obama har allerede meldt avbud, og fra Israel blir det rapportert at president Reuven Rivlin i stedet ser seg tvunget til å prioritere et FN-møte i New York. Til trøst for tsjekkerne, har der i mot presidentene fra Bulgaria og Ukraina meldt sin tilstedeværelse — og kanskje kommer også EU-kommisjonssjef Jean-Claude Juncker.

Ennå står det åpent, om størrelser som Angela Merkel og Francois Hollande kommer til å møte opp — men det er lite sannsynlig.

Om Putin tenker på å reise til Polen eller Tsjekkia på den 27. er fortsatt et vidåpent spørsmål.  Han kommer sikkert ikke til å gi beskjed før i siste øyeblikk.

Putin-venn i kulissene
Mange tsjekkere skal reagere over at president Milos Zeman nå står som medarrangør for det konkurrerende arrangementet, og peker på at nettopp han har vært en av de største motstanderne mot EU-boikotten av Russland — samtidig som han uttrykker forståelse for Putins handlemåter i Ukraina.

Skam
En anonym talsmann for den europeiske jødiske kongressen, sa i går til nyhetsbyrået Reuter at det er en skam, når dagens sikkerhetspolitiske problemer på denne måten får lov til å overskygge markeringen av en historisk katastrofe. Vedkommende minner om at nazismen ble knust som en felles innsats fra både de vestallierte og den sovjetiske arme.  Ikke minst betalte sovjeterne en høy pris i form av menneskeliv og lidelser.

For 70 år siden ble den største av nazistenes dødsleire frigjort.  Foto:Asbjørn Svarstad
For 70 år siden ble den største av nazistenes dødsleire frigjort. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer