Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 70 barn blir meldt savnet i Oslo hvert år

Stadig flere barn bortføres fra hovedstaden. Mange er ofre for menneskehandel, mener Redd Barna.

FLERE BORFØRES: Rundt 70 barn blir meldt savnet i Oslo hvert år, ifølge leder for savnetgruppa til Oslo-politiet, Anders Oksvold. Han sier at de ser en økning av barn som bortføres til en av foreldrenes hjemland, og som ikke returnerer igjen når ferien er over.
Foto: Jo Straube / Dagbladet
FLERE BORFØRES: Rundt 70 barn blir meldt savnet i Oslo hvert år, ifølge leder for savnetgruppa til Oslo-politiet, Anders Oksvold. Han sier at de ser en økning av barn som bortføres til en av foreldrenes hjemland, og som ikke returnerer igjen når ferien er over. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Interpol er koblet inn i arbeidet med å identifisere «Maria», som forrige fredag ble funnet i en romleir i Farsala i Hellas. Hun sjekkes opp mot savnede barn i hele verden - foreløpig uten treff. Politiet tror jenta er utsatt for menneskehandel, og paret som tok seg av henne, er siktet for bortføring.

Saken har fått massiv internasjonal oppmerksomhet, men dersom Maria er bortført, er hun langt fra alene om det. Ifølge FN blir det verden over solgt rundt 1,2 millioner barn hvert år. Også i Norge forsvinner mange barn som aldri kommer til rette igjen, opplyser Redd Barna til Dagbladet.

I NRKs program «Aktuelt» denne uka fortalte leder for savnetgruppa ved Oslo politidistrikt, Anders Oksvold at Oslo-politiet har 700 saker hvert år som omhandler savnede personer. 10 prosent av disse er barn, ifølge ham.

- Det vil si at vi hvert år får inn 70 saker om barn og unge som det ikke kan gjøres rede for, sier Oksvold til Dagbladet.

På landsbasis var 126 personer under 18 år oppført som savnet i Norge 1. oktober i år, ifølge Politidirektoratets statistikk.

- Flere bortføres Flere av disse ungene forsvinner frivillig, men ikke alle, ifølge Oksvold.

INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Saken om den lille blonde jenta «Maria», som forrige fredag ble funnet i en romleir i Farsala i Hellas har fått internasjonal oppmerksomhet. Dersom hun er offer for menneskehandel er hun ikke alene om det. Ifølge FN blir det verden over solgt rundt 1,2 millioner barn hvert år.
INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Saken om den lille blonde jenta «Maria», som forrige fredag ble funnet i en romleir i Farsala i Hellas har fått internasjonal oppmerksomhet. Dersom hun er offer for menneskehandel er hun ikke alene om det. Ifølge FN blir det verden over solgt rundt 1,2 millioner barn hvert år. Vis mer

- Noen rømmer fra barnevernsinstitusjoner og fosterhjem. Vi får også inn saker om at en del enslige asylsøkere har forsvunnet fra asylmottak, sier Oksvold, som forteller at antallet bortførte barn har økt de siste fem åra.

- Vi ser en økende tendens av barn som blir meldt savnet etter at de har blitt med en forelder på ferie til forelderens hjemland, og ikke kommer tilbake igjen.

- Disse barna er per definisjon bortført, selv om det kanskje ikke hører like dramatisk ut som når et barn blir bortført av personer de ikke er i slekt med, sier Oksvold.
 
- 85 «Maria-saker» i Norge En hovedutfordring i Norge er at mange barn blir borte fra asylmottak, mener leder for Redd Barnas Norgesprogram, Janne Raanes.

- Hvert år forsvinner det unger fra norske asylmottak. Dette er barn og unge som kommer til Norge innunder asylinstituttet. Vi både vet og frykter at flere av disse kommer hit for å bli handlet med. I fjor forsvant 85 barn fra norske asylmottak, ifølge Redd Barna Ungdoms rapport «Savnet», sier Raanes til Dagbladet.

Ifølge henne kommer mange av barna til Norge ved hjelp av bakmenn, som har planlagt å bruke unge enslige asylsøkere i organisert kriminalitet.

- Det er flott at «Maria-saken» har fått så stor interesse, men vi ønsker samme engasjement og medieoppmerksomhet når barn forsvinner fra norske asylmottak, sier Raanes, og tilføyer:

BEKYMRET: -Hvert år forsvinner  barn og unge fra norske asylmottak, opplyser Janne Raanes som leder Redd Barnas Norgesprogram. - Vi både vet og frykter at flere av disse kommer hit for å bli handlet med, sier Raanes til Dagbladet.
BEKYMRET: -Hvert år forsvinner barn og unge fra norske asylmottak, opplyser Janne Raanes som leder Redd Barnas Norgesprogram. - Vi både vet og frykter at flere av disse kommer hit for å bli handlet med, sier Raanes til Dagbladet. Vis mer

- For de 85 barna som forsvant i Norge i fjor tilsvarer på mange måter 85 «Maria-saker».

- Følges dårlig opp Årsaken til at barn utnyttes av kriminelle er at de er lukrative inntektskilder for bakmennene, mener Raanes. I politidirektoratenes KOM-rapport fra 2012 heter det at et barn har en potensiell inntjening på nærmere 950 000 norske kroner.

- KOM har rapportert at de fleste jenter som utnyttes i menneskehandel hovedsakelig tvinges til å selge sex, mens guttene må begå vinningskriminalitet eller selge narkotika, og pengene går rett i lomma på bakmennene, sier Raanes.

- Skjer dette i Norge?

- Ja, dette skjer langs Akerselva i Oslo og i andre byer i landet.

Når barn forsvinner fra norske asylmottak, etterforskes og følges disse sakene opp svakere enn om andre barn forsvinner, mener Raanes.

- Sikkerhetsnettet rundt disse ungene er alt for dårlig, og jeg tror ikke vi har tatt innover oss hvor kritiske situasjoner mindreårige enslige asylsøkere kan stå i. De kommer hit alene, uten språk- eller kulturforståelse, og er dermed et lett bytte for personer som vil utnytte dem.

- Stort engasjement Oksvold ved savnetgruppa til Oslo-politiet mener imidlertid at engasjementet alltid er stort når et barn forsvinner.

KLIENT (16) PÅ RØMMEN: Advokat Reidar Steinsviks representerer ei 16 år gammel jente som har vært på rømmen i om lag en måned. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
KLIENT (16) PÅ RØMMEN: Advokat Reidar Steinsviks representerer ei 16 år gammel jente som har vært på rømmen i om lag en måned. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer

- Min erfaring er at engasjementet er der i lokalmiljøet uansett hvilken religiøs eller etnisk tilhørighet et barnet som er savnet har, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling