- DØD OVER PRESIDENTEN: Demonstranter brenner portrettet av Bashar al-Assad i Homs i helga. I går og natt til i dag er det blodigste døgnet i det syriske opprøret. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI
- DØD OVER PRESIDENTEN: Demonstranter brenner portrettet av Bashar al-Assad i Homs i helga. I går og natt til i dag er det blodigste døgnet i det syriske opprøret. AFP PHOTO/KHALED DESOUKIVis mer

70 drept på Syrias blodigste dag

Lite slag mellom desertører og hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste drepte døde i det som kan se ut til å være et lite slag etter at desertører fra hæren angrep sikkerhetsstyrker lojale mot president Bashar al-Assad i Deraa sør i landet.

Desertører
Opposisjonsorganisasjonen Syrias organisasjon for menneskerettigheter, som er basert i London, sier at 34 soldater ble drept da de ble angrepet av opprørere, som skal være desertører fra hæren som nektet å følge ordre. 12 av angriperne skal også være drept, ifølge organisasjonen. I tillegg skal minst 23 sivile være drept i kryssild mellom hæravdelingene og angriperne.

En video vist på TV-stasjonen Al Jazeera viser en stridsvogn som er fullt overtent. Også i opprørshovedstaden Homs skal fire sivile være drept.

Til sammen skal mer enn 3500 være drept siden opprøret mot al-Assad startet for åtte måneder siden.

Flere nederlag
Den blodigsta dagen i opprøret kommer etter at al-Assad-regimet har lidd alvorlige politiske nederlag. I helga ble det vedtatt å ekskludert fra Den arabiske liga. Eksklusjonen skal skje imorgen, onsdag. Ligaen, som består av stort sett veldig konservative land, har krevd dialog med opposisjonen.

Det var også et dramatisk nederlag de Jordans kong Abdullah ba al Assad om å gå av.

- Jeg tror, hvis jeg var i hans sko, ville jeg gått av. Jeg ville gått av og sikret meg at den som kommer etter meg har muligheten til å forandre den stillstand vi nå ser, sa kong Abdullah i går.

Støtte i Moskva
Syrias siste diplomatiske støttespiller, Russland, tok også et skritt i retning vekk fra al-Assad regimet i går, da lederen for de syriske dissidentene i asyl, Burhan Ghalioun, møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva.

- Tanken om å anerkjenne Nasjonalrådet (opposisjonen) ble ikke diskutert, men den russiske siden har gitt uttrykk for at den vil fortsette dialogen med Nasjonalrådet, sa Ghalioun etter møtet. Han beskrev møtet som fruktbart og nyttig.

Russland vil neppe støtte forslag om enda sterkere sanksjoner mot Syria i FNs sikkerhetsråd. Men signalet fra Moskva er ikke til å ta feil av for regimet i Syrias hovedstad Damaskus. Når Moskva møter opposisjonen, så er det for å understreke at al-Assad må komme i en reell dialog med opposisjonen.