Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stor snøskredfare:

70 evakuert: - Vi måtte presse opp døra

Flere steder i Finnmark er det farevarsel for snøskred på oransje nivå etter store snømengder. Dårlige værutsikter har ført til at om lag 70 personer er evakuert mandag.

LAVET NED: Store snømengder har ført til økt fare for snøskred i blant annet Honningsvåg. Her fra veien Solbakken, som flere husstander har måtte evakuere. Foto: Øyvind Kjosbakken
LAVET NED: Store snømengder har ført til økt fare for snøskred i blant annet Honningsvåg. Her fra veien Solbakken, som flere husstander har måtte evakuere. Foto: Øyvind Kjosbakken Vis mer

Ifølge Finnmark politidistrikt er det mandag kveld om lag 60 personer fra 29 husstander evakuert fra de mest skredutsatte områdene i Honningsvåg.

I tillegg er ti personer evakuert fra et hybelbygg i Kamøyvær.

– Det er fortsatt stor snøskredfare på oransje nivå. I tillegg er det ikke gunstig værmelding, med nordøstlig stiv kuling og snø. Så vi får bare krysse fingrene, sier operasjonsleder Leo Johansen i Finnmark politidistrikt til Dagbladet.

– Vi tar det alvorlig

De fleste evakuerte har tatt inn hos bekjente. En av dem er Øyvind Kjosbakken (43).

– Det var snø 50 centimeter opp på døra i dag tidlig, så vi måtte presse den opp. Det måtte også måkes fram et par biler, forteller Kjosbakken til Dagbladet.

– Vi fikk beskjed klokka 13-14-tiden om at vi måtte evakuere, og måtte hente tingene vi hadde hjemme som vi måtte ha, og finne venner eller familie å bo hos et par dager. Eventuelt ta inn på hotell.

Sammen med kjæresten og tre barn har han fått husly hos noen venner.

SNØ: Brøytehaugen i sentrum av Honningsvåg mandag. Foto: Øyvind Kjosbakken
SNØ: Brøytehaugen i sentrum av Honningsvåg mandag. Foto: Øyvind Kjosbakken Vis mer

– Det gikk et veldig stort snøskred her for 25 år siden, som tok med seg flere hus. Vi tar det alvorlig når det blir evakueringer. Vi ble det også en gang for to år siden, forteller han.

– Helt ekstreme snømengder

Også Jan Gunnar Sandvik (36) har måttet finne seg et annet sted å bo for noen dager, og har tatt inn på gutterommet hos mor.

– Det er helt ekstreme snømengder. Her oppe i nord blir det ganske snøfylt, så det er ikke noe stort sjokk. Men det var litt sjokkerende at det kom så my snø over natta. Det er ganske uvanlig, forteller han.

Seinest mandag ettermiddag gikk det to ras i Skipsfjorden på nordsiden av Honningsvåg.

– Der ble en brøytebil tatt og sto fast i skredet. Han kom seg løs og ingen kom til skade, forteller Johansen.

Det ble også meldt om tre snøskred i området Lillefjellet/Holmbukt ved Honningsvåg mandag morgen. Da ble åtte hus evakuert.

Ifølge politiet vil det tidligst bli tatt en ny vurdering tirsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media