Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mandheimen asylmottak

70 evakuerte etter brann i verdensarv­listet asylmottak

Fikk store skader.

STORE SKADER: Mandheimen asylmottak på Rjukan fikk store skader i brannen sent fredag kveld/natt til lørdag. Foto: Radio Rjukan  / NTB scanpix
STORE SKADER: Mandheimen asylmottak på Rjukan fikk store skader i brannen sent fredag kveld/natt til lørdag. Foto: Radio Rjukan / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Politiet fikk melding om røykutvikling i fjerde etasje i Mandheimen statlige asylmottak klokken 22.05 fredag kveld. En time senere sto det flammer ut av pipa, og ikke lenge etter var det synlige flammer i fjerde etasje i murbygningen.

- Brannen har trolig utviklet seg da brannvesenet var der og lette etter kilden til røykutviklingen. Da var det ganske kaotisk en times tid, sier operasjonsleder Vidar Aaltvedt i Sør-Øst politidistrikt til NTB.

Politiet meldte at brannen var slukket like før klokken 5 lørdag morgen. Brannvesenet drev da med etterslukking. Som følge av brannen ble 70 personer evakuert fra mottaket og tolv nabohus.

Brannårsaken er foreløpig ikke kjent. Politiet meldte først at brannen var under kontroll, men den blusset opp igjen.

FJERDE ETASJE: Politiet sier at det ser svært mørkt ut for fjerdeetasjen til bygget som står på verdenskarvlisten. Foto: Tipser
FJERDE ETASJE: Politiet sier at det ser svært mørkt ut for fjerdeetasjen til bygget som står på verdenskarvlisten. Foto: Tipser Vis mer

- Tragisk

Bygningen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i fjor sommer, og i januar skulle arbeidet med å renovere bygningen starte. Flere millioner skulle brukes på å gjøre Mandheimen lik det den var i 1916, året den sto ferdig som hjem for enslige menn.

- Dette er en tragedie. Bygget skulle pusses opp neste år, sier ordfører Bjørn Sverre Birkeland til Rjukan Radio.

Rjukan og Notoddens industrihistorie kom inn på UNESCOs verdensarvliste i juli 2015 og ble dermed Norges åttende verdensarvsted. Det var Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan som var utgangspunktet for søknaden.

Store vannskader

Slukningsarbeidet var vanskelig på grunn av kraftig vind og gnistregn fra brannen.

- Det var utfordrende med tanke på nabohusene. Det ble håndtert ved å dynke husene i vann, og tre nabohus har fått vannskader som følge av dette, sier operasjonslederen, som roser innsatsen til hjelpemannskapene. Over 50 personer fra brannvesen, politi, helsevesen, Tinn kommune, Røde Kors og Sivilforsvaret bidro i arbeidet.

Mottaket har store skader i fjerde etasje og på taket. Brannvesenet måtte rekvirere stigebil fra Kongsberg for å nå opp til brannen.

- Vi har ikke oversikt over skadeomfanget. Det kommer til å bli gjort undersøkelser så snart temperaturen på brannstedet tillater det, sier Aaltvedt.

Evakuerte får husly

Totalt er et 50-talls personer evakuert som følge av brannen. De er innkvartert i et senter som kommunen har organisert, hvor de får en seng og mat, ifølge politiet.

– To personer på mottaket var syke fra før, og de er lagt inn på Rjukan sykehus, opplyser operasjonslederen.

Beboerne på asylmottaket kan trolig ikke flytte tilbake lørdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!