CHARLES DE GAULLE:  To politimenn fra det franske grensepolitiet står vakt på Charles de Gaulle torsdag. FOTO: EPA / ETIENNE LAURENT / NTB scanpix
CHARLES DE GAULLE: To politimenn fra det franske grensepolitiet står vakt på Charles de Gaulle torsdag. FOTO: EPA / ETIENNE LAURENT / NTB scanpixVis mer

70 flyplassansatte i Paris mistet sikkerhetsklareringen som følge av «radikalisering»

Ansatte på flyplassen blir avhørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av terrorangrepene i Paris i november i fjor og mot magasinet Charlie Hebdo i januar, har franske myndigheter satt søkelys på flyplassansatte.

Ifølge Aftenposten skal ledelsen for flyplassene i Paris ha trukket tilbake sikkerhetsklareringene til rundt 70 ansatte i desember. Årsaken skal ha vært «radikalisering». Personene det gjaldt skal ha jobbet i de mest sikkerhetsutsatte områdene på flyplassen.

BBC skriver at personer som var på jobb ved flyplassen Charles de Gaulle i Paris onsdag kveld, blir avhørt.

- Vi er på et tidlig stadium, sier en anonym politikilde til Reuters.

- Trolig en terrorhandling EgyptAirs MS804-flyging, som var på vei fra Paris til Kairo med 66 personer om bord, forsvant fra radaren i Middelhavet klokka 02.30 natt til i dag.

Torsdag ettermiddag gikk EgyptAir ut med en pressemelding om at de hadde funnet vraket. Denne opplysningene ble senere dementert av både flyselskapet og av greske myndigheter.

Det store spørsmålet er hva som fikk flyet til å styrte.

- Det er større sannsynlighet for at styrten skyldes en terrorhandling enn teknisk svikt, sa Egypts luftfartsminister Sherif Faty på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Tidligere sjef for den franske havarikommisjonen, Jean-Paul Troadec, sa torsdag til radiokanalen Europe 1 at sannsynligheten er stor for at det var en eksplosjon fra en bombe eller selvmordsbomber som forårsaket forsvinningen. 

- Hvis mannskapet ikke sendte ut en nødmelding, er det fordi det som skjedde var plutselig. Et problem med motoren eller teknikken ville ikke ført til en umiddelbar ulykke. I dette tilfellet reagerte ikke mannskapet, noe som får oss til å tenke på en bombe, sier han ifølge The Guardian.

Ikke funnet tegn til eksplosjon Også sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, Aleksander Bortnikov, har gitt uttrykk for at han tror det er snakk om en terrorhandling. Flere eksperter har gitt uttrykk for at en mekanisk feil ikke kan utelukkes, men at de ikke anser det som veldig sannsynlig.

Men torsdag kveld sier amerikanske sikkerhetskilder at de etter å ha gjennomgått satelittbilder ikke har klart å finne noen tegn til en eksplosjon om bord EgyptAir-flyet, skriver Reuters.

Dersom det allikevel skulle vise seg at det var en bombe om bord på flyet vil det store spørsmålet være hvordan bomben kom på flyet og hvem som står bak. Så langt har ingen påtatt seg ansvaret for det som kan være en terroraksjon.