70 fryktes døde etter broulykke

LISBOA: Om lag 70 mennesker fryktes omkommet etter at en bro i det nordlige Portugal kollapset søndag mens en buss og to biler var på vei over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en talskvinne for det portugisiske sivilforsvaret er deler av bussen funnet i elva. Det skal ha vært 67 passasjerer på bussen som styrtet 50 meter ned i elva. En omkommet er funnet, og flere er sett i vannet.

Portugals transportminister Jorge Coelho, som allerede natt til mandag søkte om avskjed, sa at ulykken var den verste i Portugals historie.

- Vi kan bekrefte at en buss var på vei over broen siden den øverste delen av den er funnet i elva, sa talskvinnen Gisela Oliveira.

Et lokalt busselskap meldte at en av deres busser med 67 passasjerer om bord var savnet. Bussen var på vei tilbake til byen med lokale turister som hadde vært på en ekskursjon for å se på blomstringen av mandeltrærne i Douro-dalen.

- Vi tror ikke noen kan ha overlevd, sa borgermester Paulo Teixeira i den nærmeste byen, Castelo de Paiva, til TV-kanalen SIC.

Sank straks

Bussen skal ha sunket straks i den strie elva, og letingen er vanskelig på grunn av mørke og tåkete forhold. Det er ukjent hvor mange kan ha vært i de to bilene, men enkelte meldinger gikk ut på at det dreide seg om sju mennesker.

Den 115 år gamle jernbroen over elva Douro binder sammen byene Castelo de Paiva og Penafiel, 30 kilometer øst for Portugals nest største by Oporto.

Ifølge lokale medier kollapset den 50 meter høye broen litt over klokka 2100 søndag kveld da en av støttepilarene ga etter på grunn av stor vannføring i elva etter langvarig regnvær.

Broen var 200 meter lang og tre meter bred, og ble bygd for hestekjerrer i 1886.

I løse lufta

Et øyenvitne fortalte SIC-TV at han akkurat skulle til å kjøre ut på broen da han så bussen og to biler forsvinne i løse lufta.

- Plutselig forsvant de. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne, sa Eduardo Moreira. Han sa han løp ut på broen for å se, men da hadde bussen allerede drevet av gårde med strømmen i den strie elva.

Teixeira sa at broen var i svært dårlig forfatning, og at han gjentatte ganger hadde advart de sentrale myndighetene om at den måtte erstattes med en ny bru. Men det var ikke kommet penger.

Coelho sa på en pressekonferanse at penger til å bygge en ny bru allerede var bevilget og planene utarbeidet, men at han likevel måtte ta på seg det politiske ansvaret for ulykken.

Statsminister Antonio Guterres sa at Coelho hadde opptrådt med verdighet, og at han ikke var personlig ansvarlig.

(NTB)