Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

70 hoteller stengt etter strandmassakeren i Tunisia

Fredsprisen kan framprovosere flere angrep i Tunisia, mener ekspert.

 INGEN TURISTER Å SE: Terrorangrepet i Tunisia i sommer har rammet turistindustrien. 38 mennesker ble drept da en bevæpnet person tok seg inn på stranda og begynte å skyte på turister. Foto. EPA/MOHAMED MESSARA
INGEN TURISTER Å SE: Terrorangrepet i Tunisia i sommer har rammet turistindustrien. 38 mennesker ble drept da en bevæpnet person tok seg inn på stranda og begynte å skyte på turister. Foto. EPA/MOHAMED MESSARA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 70 hoteller har måttet stenge i Tunisia som følge av terrorangrepene i landet, skriver AFP.

En væpnet mann angrep flere strandhotell i turistbyen Sousse i Tunisia, og i mars angrep fem personer nasjonalmuseet
i hovedstaden Tunis. IS har tatt ansvaret for begge angrepene som kostet henholdsvis 38 og 22 menneskeliv, de fleste av dem turister.

- Situasjonen er håpløs, sa Radhouane Ben Salah, leder for den tunisiske hotellforeningen til radiokanalen Mosaque.

Ben Salah la til at 80 prosent av alle hotellrom var ureservert, og at flere titalls hoteller har måttet stenge som følge av mangel på gjester.

Kansellert alle reiser til Tunisia Antall besøkende fra Europa har halvert siden januar, og internasjonale hotellkjeder har allerede annonsert planer om å lukke i løpet av vintersesongen.

Reiseselskapet Detur er den eneste turoperatøren som reiser til Tunisia fra Norge. Etter terrorangrepet bestemte de seg for å kansellere alle reiser til landet ut året.

- 26. juni bestemte vi oss for å kansellere alle avgangene for sommeren og i august kansellerte vi alle avganger i september og oktober. Dette ble gjort på grunn av situasjonen og UDs reiseråd. I oktober åpnet vi igjen salg for turer til Tunisia i 2016 med forbehold om at reisene vil bli kansellert 30 dager før første avreise, dersom UDs reiseråd ikke blir endret innen den tid, sier presseansvarlig Sigrid Otterlei til Dagbladet.

UD skriver på sine nettsteder at de fraråder alle reiser til og opphold i grenseområdene i Tunisia mot Libya og Algerie, samt nasjonalparkområdet Jebel Chaambi i governoratet Kasserine og governoratet Tataouine sør i landet. Ellers fraråder de alle reiser til og opphold som ikke er nødvendige i øvrige deler av Tunisia.

For sesongen 2015 hadde Detur i utgangspunktet rundt 3050 personer som skulle reise til Tunisia, men etter angrepet i sommer kansellerte selskapet 595 reiser. Og selv med salg er interessen for neste år fortsatt laber, og ifølge selskapet er det få som har bestilt reiser.

- Vi kommer ikke til å fjerne Tunisia som destinasjon. Det er en flott plass å feriere og vi håper fortsatt at det vil ta seg opp igjen til det det engang var, sier Otterlei.

Effektive angrep - Jeg var i Tunisia en måned etter angrepet i sommer og mitt inntrykk var at sikkerhetssituasjonen var bedre enn på lenge, men samtidig var det ingen vestlige turister å se, sier Tunisia-ekspert og førsteamanuensis Marit Tjomsland ved Universitetet i Bergen til Dagbladet etter terrorangrepet.

Hun reiste til turistbyen Hammamet og forteller at hun nesten bare så turister fra nabolandene Algerie og Libya.

- Angrepene har vært veldig effektive og har rammet mange individuelle familieøkonomier som er tilknyttet turistindustrien som vaskehjelper, guider og hotellansatte. Samtidig rammer det også nasjonaløkonomien ettersom turismen utgjør ti prosent av landets brutto nasjonalprodukt, sier hun.

Fredsprisen kan før til flere angrep Tjomsland har inntrykket av at det ikke har blitt farligere å reise til Tunisia, og at det er turoperatørene i Europa som har kansellert turene som følge av angrepene, og dermed gjort det umulig for turister å reise til landet.

De ekstreme kreftene  i Tunisia mener hun ikke må undervurderes, og utdelingen av fredsprisen til den tunisiske diaolgvartetten for deres bidrag til byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia, kan provosere ekstremistene.

- Den politiske prosessen har vært såpass vellykket med tanke på utvikling av demokratiske institusjoner, at det kan framprovosere flere angrep fordi det fører Tunisia i en retning som ekstremistene ikke vil, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!