Dagbladet erfarer:

70 milliarder mer til Forsvaret

Forsvarskommisjonen som legges fram onsdag foreslår en økning på 70 milliarder i forsvarsbudsjettet. Det er nesten en dobling av dagens budsjett.

BLIR PRESSET: Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram vil få en heftig bestilling fra forsvarskommisjonen. Her er trioen foran en Leopard 2A4NO på Rena leir. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BLIR PRESSET: Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram vil få en heftig bestilling fra forsvarskommisjonen. Her er trioen foran en Leopard 2A4NO på Rena leir. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Forsvarsbudsjettet for 2023 er på 75,8 milliarder kroner og både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har varslet at det vil økes mye til neste år.

Men regjeringens egen forsvarskommisjon, som legger fram sin rapport onsdag, foreslår en dramatisk økning som vil få store konsekvenser for muligheten til å prioritere andre satsingsområder.

Dagbladet erfarer at kommisjonen vil foreslå at forsvarsbudsjettet økes med 70 milliarder kroner:

  • 40 milliarder i året skal brukes på å dekke etterslepet i Forsvaret de neste ti årene.
  • 30 milliarder i året er ren økning i budsjettet.

I år bruker Norge 1,43 prosent av BNP på forsvar, som er 32 milliarder kroner unna Nato-målet om å bruke to prosent.

Forsvarskommisjonen foreslår altså at Norge skal bykse opp på to prosent-målet bare ved økningen på 30 milliarder til ordinær økning i budsjettet.

På toppen av dette foreslår kommisjonen altså 40 milliarder hvert år de neste ti årene til å dekke etterslep på investeringer.¨

Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse om «styrking av Forsvaret» klokka 12.30 tirsdag, under et døgn før komisjonen legger fram sin rapport.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer