70 nordmenn skal overvåke Milosevic

Norsk personell vil innta nøkkelposisjoner i den nye OSSE-styrken som skal overvåke at partene overholder fredsavtalen i Kosovo. 70 ubevæpnede nordmenn skal delta, og trolig blir nestlederen for styrken norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I forgårs dro de fire første nordmennene til Kosovo for å planlegge opprettelsen av et hovedkvarter for styrken. Med i gruppen er representanter både for Utenriksdepartementet og Forsvaret.

Militære, politifolk og folk fra frivillige organisasjoner er mest aktuelle til å utføre det vanskelige oppdraget Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har fått. Lederen for operasjonen blir amerikaneren William Walker, mens nestlederen sannsynligvis blir norsk.

Operasjonen er den største i organisasjonens historie, og fra nyttår vil Norge overta jobben med å være sekretariat for organisasjonen.

I tillegg til de 70 observatørene til Kosovo, vil Norge sende 160 FN-soldater til nabolandet Makedonia. Norge har for tida 45 soldater i landet.

Den flernasjonale styrken skal ikke bære våpen, og sikkerhetssituasjonen for observatørene er foreløpig usikker. OSSE og Nato har bare hatt en uke på å planlegge arbeidet, og hvor ingen vet ennå hvor trygge observatørene kan føle seg. Alt avhenger av om partene overholder fredsavtalen eller ikke.

- I tillegg til luftovervåkning av troppeforflytninger ser Nato for seg å plassere ut styrker i et av nabolandene, slik at disse kan evakuere observatørene. Dessuten har personellet diplomatisk immunitet, i den grad det kan beskytte dem, sier utenriksminister Knut Vollebæk til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer