70 nordmenn skal overvåke Milosevic

Norsk personell vil innta nøkkelposisjoner i den nye OSSE-styrken som skal overvåke at partene overholder fredsavtalen i Kosovo. 70 ubevæpnede nordmenn skal delta, og trolig blir nestlederen for styrken norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forgårs dro de fire første nordmennene til Kosovo for å planlegge opprettelsen av et hovedkvarter for styrken. Med i gruppen er representanter både for Utenriksdepartementet og Forsvaret.

Militære, politifolk og folk fra frivillige organisasjoner er mest aktuelle til å utføre det vanskelige oppdraget Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har fått. Lederen for operasjonen blir amerikaneren William Walker, mens nestlederen sannsynligvis blir norsk.

Operasjonen er den største i organisasjonens historie, og fra nyttår vil Norge overta jobben med å være sekretariat for organisasjonen.

I tillegg til de 70 observatørene til Kosovo, vil Norge sende 160 FN-soldater til nabolandet Makedonia. Norge har for tida 45 soldater i landet.

Den flernasjonale styrken skal ikke bære våpen, og sikkerhetssituasjonen for observatørene er foreløpig usikker. OSSE og Nato har bare hatt en uke på å planlegge arbeidet, og hvor ingen vet ennå hvor trygge observatørene kan føle seg. Alt avhenger av om partene overholder fredsavtalen eller ikke.

- I tillegg til luftovervåkning av troppeforflytninger ser Nato for seg å plassere ut styrker i et av nabolandene, slik at disse kan evakuere observatørene. Dessuten har personellet diplomatisk immunitet, i den grad det kan beskytte dem, sier utenriksminister Knut Vollebæk til Dagbladet.

Vollebæk ser heller ikke bort fra at de norske jagerflyene som er i Italia kan bli værende lenger enn tidagersfristen som går ut 27. oktober.

- Det er viktig at den militære styrken fortsatt er der, slik at vi forhåpentligvis får Milosevic til å følge opp, noe han ikke har gjort til i dag.