SLÅTT KONKURS:  Norges største fotografbedrift ble i dag slått konkurs, og 70 ansatte vil miste jobben. - Dette er på ingen måte moro, sier administrerende direktør Torgrim Melhuus. Skjermdump: Fame.no
SLÅTT KONKURS: Norges største fotografbedrift ble i dag slått konkurs, og 70 ansatte vil miste jobben. - Dette er på ingen måte moro, sier administrerende direktør Torgrim Melhuus. Skjermdump: Fame.noVis mer

70 norske fotografer mister jobben

Fame Fotografene erklært konkurs i Trondheim i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fame Fotografene er Norges største fotografbedrift med sine 70 ansatte, og har markedsført seg med å være «det norske folks fotograf». I dag fikk de ansatte beskjed om at bedriften er erklært konkurs.

- Vi har aldri fått fotografert flere enn i 2011. Vi har hatt en fantastisk pågang, men kostnaden ble høyere enn inntekten, sier administrerende direktør Torgrim Melhuus.

- Dette er på ingen måte moro, sier han videre.

Han mener de 70 ansatte tok det hele med «fatning».

6,6 millioner i underskudd 22 000 familier besøkte bedriftens hovedkontor i Trondheiem eller studioene i 12 andre byer i fjor. I tillegg har 50 000 barnehage- eller skolebarn blitt avfotografert. Bedriften har omsatt for rundt 70 millioner per år.

- Vi har brukt mer energi på å fotografere, og det totale kostnadsbildet har blitt høyere. Vi fotograferer gjennom hele året for at det skal bli julegave, og i år har folk bestilt mindre enn vi hadde håpet på, sier Melhuus videre.

Han ønsker ikke å utdype hvorfor det totale kostnadbildet har blitt høyere.

Det siste året Fame Fotografene gikk i overskudd var i 2008, og regnskapet for 2011 viser dystre tall, et underskudd på 6,6 millioner kroner. Gjelden var 30. november 2011 på 15,3 millioner kroner.

Usikkert for ansatte Torgrim Melhuus startet bedriften sammen med søsteren Trine Melhuus i 2002. Søsteren har også fungert som styremedlem.

- Vi er lei oss for at vi ikke klarte å få det til. Vi har ingen løsning for de ansatte akkurat nå, men vi skal prøve å ta vare på alle i den vanskelige situasjonen.

- Hva vil skje med kunder som har bestilt fotografering?

- Vi er fullbooket ut januar, og jeg tror mine medarbeidere vil ivareta kundene, sier Melhuus.

Advokat Morten Ustgård er bostyrer i konkursboet. Han forteller at de skal ha en nytt informasjonsmøte med de ansatte i morgen.

- Meldingen er også lagt ut på intranettet. Hva som kommer til å skje tar vi etterhvert.

- En konkurrent mindre Salgs- og markedsansvarlig i Fovea, Ingar Sommerud, sier at Fame Fotografene er en «konkurrent de kjenner til». Fovea er markedsledende på skolefoto i Norge.

- Det er vel for så vidt en konkurrent mindre, sier han, og fortsetter:

- De var langt fremme med å stå på kjøpesentere og skaffe seg privatpersoner som kunder der.

Sommerud forteller at de sjøl har fotograferer rundt 300 000 personer hvert år.

Fame Fotografene har studio i Bergen, Bodø, Drammen, Heimdal, Nedre Elvehavn, Oslo, Sarpsborg, Ski, Stavanger, Strømmen, Tønsberg og Trondheim.