Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

70 prosent sjanse for svenske i rommet

Værutsiktene er gode for Christer Fuglesang på tirsdag.

VÆRHARDT: Kennedy Space Center ligger midt i smørøyet for tordenvær i staten Florida. Meteorologer sier imidlertid at det er 70 prosent sjanse for at været holder seg når romferja Discovery skal lette på tirsdag med svenske Christer Fuglesang om bord. Foto: REUTERS/NASA/Handout
VÆRHARDT: Kennedy Space Center ligger midt i smørøyet for tordenvær i staten Florida. Meteorologer sier imidlertid at det er 70 prosent sjanse for at været holder seg når romferja Discovery skal lette på tirsdag med svenske Christer Fuglesang om bord. Foto: REUTERS/NASA/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA sier det er 70 prosent sjanse for at det notorisk ustabile Florida-været holder seg, når romferja Discovery og sju astronauter etter planen skytes opp 07.36 tirsdag morgen, norsk tid.

Den svenske ESA-astronauten og partikkelfysikeren Christer Fuglesang (52), den eneste skandinaven som har vært i rommet, er oppdragsspesialist om bord Discoverys tur kalt STS-128. Formålet er blant annet å levere rundt sju tonn utstyr på Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Inkludert i flyttelasset er en soveplass, fryser, forskningsutstyr og den massive tredemøllen COLBERT - Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill - oppkalt etter komiker Stephen Colbert. I tillegg leverer de vann, mat og klær.

- Mannskapet, fartøyet og oppskytingsteamet er klare til å kjøre på, sa NASAs testdirektør Steve Payne i går.

Må opp fort
I løpet av oppdraget, som varer i 13 dager, skal Christer Fuglesang begi seg ut på to krevende romvandringer for å bytte ut en ammoniakktank på utsiden av ISS.

- Du får virkelig følelse over hvor liten jorda er. Ett øyeblikk så er du over Amazonas-regnskogen. Litt senere så har du passert Atlanteren og befinner deg over Sahara. En tur rundt tar bare 90 minutter, sier Fuglesang til Dagbladet.

Fuglesang har også i oppgave å sørge for at alt utstyret i lagringsmodulen (MPLM) Leonardo blir flyttet over til ISS.

NASA melder at det (så langt) ikke har oppstått noen tekniske problemer som kan true den pressede oppskytingen som må finne sted fort. Dersom Discovery ikke kommer seg opp innen 30. august, så må den stille seg i kø bak et japansk og et russisk romskip som skal fly i september, skriver AP.

Takket være elendig vær og lekkasjer ble romferja Endeavour over én måned forsinket tidligere i sommer. Store mengder isoleringsskum raste av og traff skroget da fartøyet omsider lettet i juli etter fem mislykkede forsøk.

SVENSKE TIL ROMMET: Christer Fuglesang, astronaut i Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, skal ut på sin andre tur til verdensrommet. Fuglesang skal etter planen ut på to romvandringer for å bytte en tom tank på ISS. Foto: AP Photo/NASA/Scanpix
SVENSKE TIL ROMMET: Christer Fuglesang, astronaut i Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, skal ut på sin andre tur til verdensrommet. Fuglesang skal etter planen ut på to romvandringer for å bytte en tom tank på ISS. Foto: AP Photo/NASA/Scanpix Vis mer

Historisk oppskyting
NASA diskuterte situasjonen tidligere denne uka, etter at det ble oppdaget potensielle svakheter i isoleringsskummet på Discovery. De bestemte seg da for å ikke rulle ferja tilbake til reparasjon, noe som ville forsinket oppdraget med flere måneder.

Fuglesangs romferjeoppskyting blir trolig den siste i historien som finner sted i nattemørket, noe som er ventet å bli et spektakulært syn. Det gjenstår nå bare sju romferjeturer før fartøyene pensjoneres til neste år.

Som «personlige gjenstander» tar Fuglesang blant annet med seg en sjakkbrikke, seigmenn, en Nobelmedalje samt MGP-vinner Alexander Rybaks cd «Fairytale» til rommet.

Dagbladet følger oppskytingen fra Kennedy Space Center i Florida.

DISCOVERY: Skytes opp klokka 07.36 tirsdag morgen, norsk tid, fra Kennedy Space Center i Florida. Foto: Scanpix/Matt Stroshane/Getty Images/AFP
DISCOVERY: Skytes opp klokka 07.36 tirsdag morgen, norsk tid, fra Kennedy Space Center i Florida. Foto: Scanpix/Matt Stroshane/Getty Images/AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling