70 prosent sjanse for svenske i rommet

Værutsiktene er gode for Christer Fuglesang på tirsdag.

VÆRHARDT: Kennedy Space Center ligger midt i smørøyet for tordenvær i staten Florida. Meteorologer sier imidlertid at det er 70 prosent sjanse for at været holder seg når romferja Discovery skal lette på tirsdag med svenske Christer Fuglesang om bord. Foto: REUTERS/NASA/Handout
VÆRHARDT: Kennedy Space Center ligger midt i smørøyet for tordenvær i staten Florida. Meteorologer sier imidlertid at det er 70 prosent sjanse for at været holder seg når romferja Discovery skal lette på tirsdag med svenske Christer Fuglesang om bord. Foto: REUTERS/NASA/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): NASA sier det er 70 prosent sjanse for at det notorisk ustabile Florida-været holder seg, når romferja Discovery og sju astronauter etter planen skytes opp 07.36 tirsdag morgen, norsk tid.

Den svenske ESA-astronauten og partikkelfysikeren Christer Fuglesang (52), den eneste skandinaven som har vært i rommet, er oppdragsspesialist om bord Discoverys tur kalt STS-128. Formålet er blant annet å levere rundt sju tonn utstyr på Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Inkludert i flyttelasset er en soveplass, fryser, forskningsutstyr og den massive tredemøllen COLBERT - Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill - oppkalt etter komiker Stephen Colbert. I tillegg leverer de vann, mat og klær.

- Mannskapet, fartøyet og oppskytingsteamet er klare til å kjøre på, sa NASAs testdirektør Steve Payne i går.

Må opp fortI løpet av oppdraget, som varer i 13 dager, skal Christer Fuglesang begi seg ut på to krevende romvandringer for å bytte ut en ammoniakktank på utsiden av ISS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer