Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

70 tonn mindre støv

Det merkes at innbyggerne i Oslo har skiftet ut sine gamle ovner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utskiftingen av gamle ovner har redusert utslippet av svevestøv med 70 tonn i Oslo siden 2000. Fortsatt er det et betydelig forbedringspotensial. Dette viser beregninger Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort etter en stor undersøkelse i hovedstaden i fjor høst.

Siden 1998 er de gamle, forurensende vedovnene i 8.000 boliger i Oslo byttet ut med nye og mer miljøvennlige ovner.

- Hvis alle forurensende ovner ble byttet ut, ville Oslos utslipp av svevestøv fra vedfyring gå ned med ytterligere 70 prosent, eller 270 tonn, sier rådgiver Gisle Haakonsen i SSB til NTB.

Undersøkelsen er finansiert av Statens forurensningstilsyn og Enøkbedriften Oslo kommune, og bygger på mer enn 1.600 intervjuer av folk som fyrer med ved.

Drøyt halvparten av utslippene av svevestøv i Oslo i 2000 stammet fra vedfyring, viser SSBs kommunetall for utslipp til luft. Resten kommer i all hovedsak fra veitrafikken.

Overraskende

Mens 54 prosent av veden ble brent i gamle ovner i 2000, slik det fremgikk av den store Levekårsundersøkelsen det året, steg dette til 59 prosent i vedfyringsundersøkelsen i Oslo 2002.

- Dette er jo litt overraskende, men det kan jo rett og slett skyldes at gamle ovner som ikke var i bruk i 2000, kom til heder og verdighet igjen da strømprisene var noe høyere et par år senere, sier Haakonsen.

Dette slo ifølge Haakonsen trolig enda mer ut sist vinter, da strømprisene på kort tid steg ytterligere og sannsynligvis presset fram nye vedfyrere. Men her foreligger ingen tall.

Fyrer med ved

43.000 fyrte «gammelt»Det finnes i alt 267.000 boliger i Oslo kommune. 75.000 av dem fyrte med ved vinteren 2001/02. Anslagsvis 43.000 husholdninger fyrte med gamle, forurensende vedovner.

Overraskende nok var det verken miljøbevissthet eller økonomi som var hovedbegrunnelse for husholdningenes overgang fra gammel til ny ovn.

«Hygge og kosen» var motivet for en firedel som skiftet ut den gamle vedovnen. Nesten like mange - 22 prosent - trakk fram «bedre varme».

Bare 12 prosent fremhevet at den nye ovnen er mer økonomisk.

«Mer miljøvennlig» var begrunnelsen til bare tre prosent av ovnsfyrerne.

Også kommunens Enøk-støtte til utskifting synes å ha begrenset appell - bare tre prosent oppga dette som årsak til overgang.

Modellberegning

- Oslo-undersøkelsen vil bli brukt til å forbedre modellberegningene for lokal luftkvalitet også i andre storbyer. Materialet vil bli nøye analysert utover høsten i to prosjekter finansiert av Statens forurensningstilsyn, sier rådgiver Gisle Haakonsen til NTB.

Foreløpige beregninger tyder på at drøyt halvparten av utslippene i storbyer er fra vedfyring, resten fra veitrafikk - enten eksos eller veistøv fra asfalt.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media