Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

70 turister drept i Sør-Egypt

Luxor (NTB-AFP-Reuters): Nær 70 mennesker ble meiet ned ved Hatshepsup-tempelet i ørkenen utenfor den sør-egyptiske byen Luxor. Den militante muslimske bevegelsen Jamaa Islamiyya påtar seg ansvaret for terroraksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av de minst 67 som ble meiet ned av terroristenes maskinpistoler, var 57 utlendinger. Det britiske utenriksdepartementet advarer nå britiske stasborgere mot å reise til Egypt, men norsk UD vil ikke gjøre det.

Blodigste angrep

Massakren skjedde på plassen utenfor tempelet, der turistene var i ferd med å stige ut av bussen for å bese et av Egypt mest populære byggverk, i Dronningenes dal på Nilens vestre bredd. Tre kvarter senere var det over, det blodigste terrorangrep i Egypt siden de muslimske ekstremistene innledet krigen mot regjeringen i 1992.

- Myrderiene varte i 45 minutter. Terroristene rettet maskinpistoler mot turistene, deretter tok noen av dem fram dolker og maltrakterte likene, forteller en Luxor-boer som var vitne til det som skjedde. - De var blodtørstige, gale, sier han.

Et annet øyenvitne så kvinner kaste seg over barna sine for å beskytte dem.

Kom som turister

Blodbadet begynte klokken ni mandag morgen. De ankom som turister og politimenn, men viste seg snart å ha annet ærend enn å se på gammel egyptisk byggekunst.

- De ankom i taxi, noen av dem kjøpte billetter som vanlige besøkende. Så gikk en gruppe mot to politimenn som hadde vakt utenfor tempelet, stakk dem ned og tok våpnene og walkie-talkiene deres, forteller et annet øyenvitne.

- Rundt ti personer som var bevæpnet, delte seg i to grupper. Den ene gruppen gikk mot tempelbygningen, mens den andre ble igjen på esplanaden som fører mot monumentet.

Seks terrorister

Egyptiske myndigheter hevder at det bare var seks terrorister, og at alle seks ble drept i skuddvsksling med sikkerhetsstyrker etter massakren. Tre politimenn skal også være drept.

Innenriksminister Hassan al-Alfi og helseminister Ismail Sallam reiste til Luxor umiddelbart, mens patruljer fra hær og politi er utplassert i gatene i byen. Kontrollposter bemannet med soldater er også plassert langs alle de store veiene fra flyplassen og inn til Luxor.

Sjokkert Europa

De 24 turistene som ble såret er også hovedsaklig tyskere og sveitsere, samt en franskmann og en japaner, ifølge egyptiske myndigheter.

Så mange som 20 sveitsere kan være drept i massakren, opplyste sveitsiske myndigheter mandag kveld. Ennå har ikke Sveits fått noe bekreftet, men det er 20 sveitsere som er savnet. Det japanske pressebyrået Jiji meldte at fem japanere er blant de drepte.

Terroranslaget fordømmes i kraftige vendinger verden over. FNs generalsekretær Kofi Annan sa han var sjokkert og forferdet etter udåden.Frankrikes president Jacques Chirac har sendt kondolansetelegram til president Hosni Mubarak i Egypt, og EU-ledere er i unisont sjokk over den nådeløse og grufulle handlingen.

Hele Norges coronakart