DØRÅPNER: Erna Solberg og Høyre skal banke på 700 000 dører før valget. Her hos Catharina Wang i Tromsø med katten Ylva.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DØRÅPNER: Erna Solberg og Høyre skal banke på 700 000 dører før valget. Her hos Catharina Wang i Tromsø med katten Ylva. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Høyre vil vinne storbyene tilbake

700 000 dører skal åpnes for Erna

Høyre skal vinne valget ved å banke på dører og lytte til vanlige folk, sier statminister Erna Solberg. Men bompenger og eiendomsskatt vil det fortsatt være behov for.

TROMSØ (DAGBLADET): Ett år før valget er den lange valgkampen allerede godt i gang. I går startet Erna Solberg en en todagers miniturne i Oslo, Tromsø, Trondheim og Bergen.

Målsetningen er klar: Maktskifte i de store byene og størst mulig innflytelse alle andre steder.

- Både i Tromsø og Bergen ligger vi et godt hestehode foran, og i Trondheim og Oslo ligger vi tett på, sier Solberg til Dagbladet. Hun har nettopp tatt seg opp den bratte stien til Lilleaksla i Tromsø. På veien opp møtte hun turgåere. Tidligere på dagen var hun på skolebesøk og spiste middag på sykehjem.

Etter fjellturen skal hun banke på dører, noe som skal gjentas mange ganger det neste året. I tiden fram til valget skal ikke færre enn 700 000 norske hjem få besøk av en høyrepolitiker.

- Vi er overbevist om at det er den direkte kontakten med velgerne som sikrer at vi kommer i posisjon rundt om i landet. Å banke på dører gir de lokale kandidatene muligheten til å vise seg fram, samtidig som de får klare og tydelige tilbakemeldinger om hva folk er opptatt av, sier Solberg til Dagbladet.

Ingen bom-garanti

Fram mot valget neste år skal Høyre arrangere en rekke lokale innspillsmøter med grendelag, foreninger og vanlige folk utenfor partiet.

FJELLTUR: Tromsø er en av byene Høyre vil vinne tilbake. Her får statsministeren følge opp Lilleaksla av det som trolig blir partiets ordførerkandidat, Jens Johan Hjort. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FJELLTUR: Tromsø er en av byene Høyre vil vinne tilbake. Her får statsministeren følge opp Lilleaksla av det som trolig blir partiets ordførerkandidat, Jens Johan Hjort. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ifølge Solberg er hensikten er å lytte til innspill, men enkelte råd vil bli avvist. For eksempel er det uaktuelt å si tvert nei til bompenger.

- Jeg vil ikke være en garantist mot bompenger. Også lokalt kan det være nødvendig med bompenger for å bygge bedre veier. Alternativet er ofte vel så inngripende, med bilfrie soner eller få og svært dyre parkeringsplasser i sentrum, sier Solberg.

Hun har fått med seg at motstanden enkelte steder er intens mot bompenger i de lokale bypakkene, men mener dette er spørsmål som må løses lokalt.

- Ett er sikkert: Vi har ikke plass til alle bilene. Luftkvaliteten er altfor dårlig mange steder. Derfor må vi styrke kollektivtransporten og innføre tiltak som fordeler trafikken bedre. I tillegg skal vi stimulere til flere nullutslippskjøretøy, for eksempel gjennom et bedre ladenett.

Eiendomsskatt

I tillegg til bompenger blir eiendomsskatt et hett tema i valgkampen mange steder. Heller ikke her kommer Solberg med garantier.

SELFIE: Erna Solberg tok seg tid til en selfie med deler av pressekorpset på Tromsøs tak mandag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SELFIE: Erna Solberg tok seg tid til en selfie med deler av pressekorpset på Tromsøs tak mandag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vårt grunnleggende syn er at dette er en lokal sak, et lokalt spørsmål. Men ambisjonen er klar: Eiendomsskatten bør være lavest mulig, sier hun.

Solberg viser til regjeringserklæringen fra Jeløya, som sier at kommunenes makssats for eiendomsskatt skal senkes med minst 2 promille.

- Det skal vi gjennomføre i løpet av perioden, lover Solberg.

I helgen meislet Høyres sentralstyre ut fire hovedsaker som partiet skal løfte fram i valgkampen.

Grønn transport og bedre veier er ett av punktene. Skolepolitikk er et annet hovedpunkt, der Høyre blant annet anbefaler lærerne å innføre mobilforbud i skoletiden.

En tredje hovedsak handler om kvalitet i pleie og omsorg. I et intervju med VG i helgen spisset Solberg budskapet om valgfrihet og slo fast at eldre skal kunne gå i tøfler til Polet.

Forsvarer private

- Eldre er gamle nok til å bestemme selv, sier statsministeren, som overfor Dagbladet tar private velferdsaktører kraftig i forsvar. De mange oppslagene om Aleris, forandrer ikke hennes syn på saken.

- Nei, det gjør de ikke. Jeg vil ikke kommentere en sak som skal til rettslig behandling, men generelt er kvaliteten god innen privat velferd, hevder Solberg.

Hun tilføyer at brudd på arbeidsmiljøloven har vært avdekket i så vel offentlige som private virksomheter.

- Alle skal følge lover og regler. Både de som driver i privat regi og de som drives av det offentlige, sier hun.

Freder sykelønna

I mandagens utgave av Dagens Næringsliv går Høyre-representant Heidi Nordby Lunde hardt ut mot den norske sykelønnsordningen. Hun vil følge svenskenes eksempel og på sikt kutte i sykelønna.

(VIDEO) COMEBACK: Jens Johan Hjort er på nytt foreslått på topp for Høyre i Tromsø. Han har profilert seg som en skarp kritiker av regjeringens asyl- og flyktningpolitikk. Men på Lilleaksla var stemningen god mellom ham og statsminister Erna Solberg. Reporter: Mats Rønning. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er helt uaktuelt. Heidi Nordby Lunde har sagt dette før, men Høyres landsmøte har avvist det to ganger, parerer Solberg.

Om hun sier tvert nei til kutt i sykelønna lover hun at Høyre-styrte kommuner framover oftere skal si ja. Den fjerde hovedsaken foran valget til neste år er nemlig kamp mot lokalt byråkrati.

- Vi skal bli ja-kommuner! Saksbehandlingen skal være hurtig, og vi skal fjerne underlige forbud og regler som skaper frustrasjon lokalt. Ikke minst gjelder dette gamle reguleringsplaner, som for eksempel sier at det ikke kan være en skatepark i et friluftsområde. Skal vi bedre folkehelsen, så må vi fjerne slike hindere, sier Solberg.