Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

700 000 kilometer lang gass-bue på solen har eksplodert

Har bygget seg opp i flere dager.

BYGGET SEG OPP I FLERE DAGER: En gigantisk gassbue eksploderte på solen i går. Foto: SDO/NASA
BYGGET SEG OPP I FLERE DAGER: En gigantisk gassbue eksploderte på solen i går. Foto: SDO/NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld eksploderte en mer enn 700 000 kilometer lang bue av gass på solen, skriver astromom Knut Jørgen Røed Ødegaard på bangirommet.no.

Gassbuen skal ha hengt over solens overflate i flere dager før den eksploderte. Ødegaard skriver at solen de siste månedene har blitt mer aktiv etter å ha vært nokså «slapp» i flere år.

- Kraftige magnetfelt har forårsaket store, mørke flekker på solen og intense utbrudd. Men magnetfeltet har også flere ganger løftet store buer med hete gasser høyt opp over soloverflaten. Gassbuen har blitt mer og mer ustabil og i kveld eksploderte buen i et formidabelt utbrudd på solen, skrev Ødegaard mandag kveld.

55 jordkloder lang Observatorier i rommet har de siste dagene vært vitne til at noe utenom det vanlige har bygget seg opp.

En stadig voksende bue har blitt holdt oppe av usynlige magnetiske felt, og i går var buen altså over 700 000 kilometer lang før det smalt. Buen er en av de største strukturene som har vært sett på solen.

700 000 KILOMETER LANG: Buen er blant de største strukturene som har vært sett på solen. Foto: SDO/NASA
700 000 KILOMETER LANG: Buen er blant de største strukturene som har vært sett på solen. Foto: SDO/NASA Vis mer

Buens lengde tilsvarer bredden av 55 jordkloder plassert ved siden av hverandre, og lengden tilsvarer mer enn halve solens bredde.

- Utbruddet ser ikke ut til å ha vært rettet mot jorden og det er derfor ikke ventet spesielt sterk nordlysaktivitet eller forstyrrelser i radiosamband, strømforsyning eller lignende, beroligger Ødegaard.

ASTRONOM: Knut Jørgen Røed Ødegaard skrev om eksplosjonen på bangirommet.no i går.
Foto: METTE MØLLER / Dagbladet
ASTRONOM: Knut Jørgen Røed Ødegaard skrev om eksplosjonen på bangirommet.no i går. Foto: METTE MØLLER / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling