Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sossarna kopierte Aps mobilstunt

700 000 tekstmeldinger skal redde valget for Löfven

Socialdemokraternas siste valgkampstunt er en kopi av Arbeiderpartiets omstridte SMS-kampanje fra i fjor. Også Vänsterpartiet har sendt meldinger direkte til velgerne.

SMS: Statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna har fulgt Aps eksempel og sendt ut en mengde tekstmeldinger til potensielle velgere. Alle mottakerne er ikke like glade for det. Foto: Sören Andersson / TT / NTB Scanpix
SMS: Statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna har fulgt Aps eksempel og sendt ut en mengde tekstmeldinger til potensielle velgere. Alle mottakerne er ikke like glade for det. Foto: Sören Andersson / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På selve valgdagen sendte Aps svenske søsterparti ut tekstmeldinger til 700.000 mobiltelefoner, bekrefter Johan Öhrn i Socialdemokraterna overfor Expressen.

Tekstmeldingen har gått til telefoner i geografiske områder der valgdeltakelsen er lav.

- DØDT LØP: Dagbladets kommentator, Marie Simonsen, spår utfallet av det svenske riksdagsvalget.Vis mer Vis mer Vis mer

- Vi har bedt våre leverandører om først og fremst å sende ut SMS til områder der vi vet at de som bor der, faktisk kan tenke seg å stemme på Socialdemokraterna, sier han.

Teksten lyder: «I dag är det val. Rösta på Socialdemokraterna för ett tryggare Sverige – med högre pensioner och mer tid för familjen. Allas röst är lika mycket värd».

Kritikk

På sosiale medier er det åpenbart at alle ikke er begeistret for reklamen fra Socialdemokraterna. Enkelte mener det strider mot EUs nye personvernlovgivningen GDPR, mens andre mener det må være et brudd på valgloven.

Andre er først og fremst opprørt over at tekstmeldingen kommer fra et parti de åpenbart ikke vil stemme på:

- Vad gör man om man får ett sånt SMS? Ska man spola ned telefonen i toaletten, köra över den med bilen eller bara hoppa på den? spør en twitterbruker som sympatiserer med Sverigedemokraterna.

En annen peker på at det i Sverige angivelig ikke lot seg gjøre å få til masseutsendelse av SMS i forbindelse med naturkatastrofer og branner.

- HYKLERI: Usikkerhet, frykt og gjensydde munner møtte Dagbladet da vi besøkte den svenske hovedstaden for å høre hva de tenker om valget. Vis mer Vis mer

- Men det hindrar inte (S) från att skicka både mig och sambon en SMS-uppmaning att rösta rätt nu på valdagen. Är det ens lagligt? spør mannen.

Andre skriver at de opplever SMS-en som integritetskrenkende og desperat, mens en twitterbrukeren under navnet Cinkerbells velger tydeligere tale:

- Jag vill inte ha ert jävla SMS!

Henriks Sundström, advokat og politiker for Moderaterna i Västra Götaland, mener tekstmeldingen er i strid med svensk markedsføringslovgivning og har følgende oppfordring:

- Har du också fått ett oönskat SMS från sossarna? Anmäl.

- Bra å holde kontakt

På spørsmål fra Expressen om han synes det er greit å drive kampanje på valgdagen, svarer Öhrn som følger:

- Også på valgdagen synes vi det er bra å holde kontakt med velgerne. Å ikke drive kampanje på valgdagen var noe Alliansen brøt i 2006, hevder han.

Moderaterna, det største partiet i den borgerlige Alliansen, som også omfatter de svenske motstykkene til Sp og KrF, opplyser til avisen at partiet verken i år eller i 2014 sendte SMS på valgdagen.

Helt alene om stuntet er Sossarna imidlertid ikke. I Skåne valgte nemlig Vänsterpartiet å sende SMS til potensielle velgere, i alt 37 000.

Ap-kopi

Socialdemokraternas SMS-stunt hadde et norsk motstykke for nokså nøyaktig et år siden. Den gang sendte Arbeiderpartiet en melding til en halv million velgere, og som i Sverige var det mange som reagerte kraftig på sosiale medier.

Ap-leder Jonas Gahr Støre måtte svare på denne kritikken da han avga sin stemme ved stortingsvalget 10. september i fjor:

- Dette er en engangssak som vi gjør i områder hvor vi normalt har hatt god oppslutning. Overfor dem som synes dette har vært en belastning, så beklager jeg, sa han.

Ap-stuntet var ifølge Forbrukerombudet ikke ulovlig i henhold til Markedsføringsloven, men eksperter sådde likevel tvil om hvor heldig grepet var.

- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hele Norges coronakart