700 barn kunne vært reddet fra krybbedød

Mellom 1977 og 1989 døde 1.200 spedbarn i krybbedød. 700 av dem kunne vært reddet hvis ikke helsepersonell i disse årene hadde gitt råd om at barna skulle ligge på magen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er professor Torleiv O. Rognum ved Rettsmedisinsk institutt som sier dette til Adresseavisen. Rognum har beregnet at tusen barneliv er spart siden ryggleie for nyfødte ble innført for ti år siden.

- Mageleie var en livsfarlig mote som førte til en tragedie. Det er dokumentert at det var liggestillingen som utløste krybbedødepidemien, sier Rognum. Han etterlyser en plassering av ansvaret for det som skjedde.

Generalsekretær Trond Mathiesen i Landsforeningen til støtte ved krybbedød sier at det er kritikkverdig at helsepersonell i sin tid ga fatale råd som førte til at barn døde.

- Men vi tror det hadde vært vanskelig å nå fram med et søksmål, sier Mathisen.

Han viser til at det ikke er sendt ut noe rundskriv fra helsemyndighetene med anbefaling av mageleie. Det dreide seg mer om en mote som oppsto som følge av råd fra barneleger, helsesøstre og fysioterapeuter. Den kom fra USA og var ikke vitenskapelig fundert.

I løpet av noen år ble antall krybbedødsfall i Norge tredoblet. Toppen ble nådd i 1989 med 142 dødsfall mens antallet nå er mellom 20 og 30 per år.

NTB