Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

700 menige skades i året

Ulykker med motorkjøretøy og fallulykker er de vanligste skadeårsakene under førstegangstjenesten, viser en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2001 registrerte Forsvarets sanitet 707 rapporterte skader på vernepliktige. Dette viser en hasterapport fra Militærmedisinsk utdanning og kompetansesenter (MUKS).

Skadene som er registrert av trygdekontoret på personer i førstegangstjeneste, og trenger ikke å ha skjedd under aktiv tjeneste. Forsvaret har ikke framlagt tall over hvor mange av disse som ble skadd under tjeneste.

83 omkommet

I perioden fra 1990 til 2001 omkom 83 vernepliktige i løpet av året de var i førstegangstjenesten. Tall for 2002 eksisterer foreløpig ikke.

- Dette er statistisk materiale for hele året. Alle disse dødsfallene har ikke skjedd under tjeneste. Men en dødsulykke er én for mye. Dødsulykker er uakseptabelt, sier Dag Aamoth ved Forsvarets overkommando.

De vanligste skadene det blir rapportert om i Forsvaret er brudd, forstuinger og åpne sår. Indre skader utgjør om lag fem prosent av skadene. Den største gruppa indre skader er hjernerystelse, viser tallene fra MUKS.

- Vi har omfattende sikkerhetsbestemmelser. Disse er blant annet et resultat av granskingskommisjoner av den typen som er nedsatt etter den tragiske ulykka mandag, sier Aamoth.

Arbeidsgruppe

Ifølge rapporten er det ikke mulig å si noe om utviklingstendensen av skader, da materialet ikke er definert med hensyn til tjenestedager i risikosituasjoner.

Det er rapportert flere belastningssykdommer, larmskader og forfrysninger de siste åra. Derimot er det rapportert færre tilfeller av psykiske plager, infeksjoner og bruddskader.

Skadeårsaken til ulykker i Forsvaret er oftest fall og ulykker med motorkjøretøy.

Underdirektør Kåre Helland-Olsen i Forsvarsdepartementet opplyser at Forsvaret for ei tid siden har nedsatt ei arbeidsgruppe som skal kartlegge de etterlattes behov, utover de rent økonomiske, ved dødsulykker i Forsvaret. Arbeidsgruppa skal også lage retningslinjer for hvordan Forsvaret skal tilfredsstille disse behovene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media