700 millioner rikere

- Jeg måtte være gal hvis jeg ikke var fornøyd med en sjekk på 700 millioner kroner, sier finansmannen Trygve Hegnar. Etter at han i går kvittet seg med sine siste aksjer i Norwegian Cruise Lines (NCL), gleder han seg som et barn til å brenne alt han har av cruisepapirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går formiddag var det nok. Etter 19 år i cruisebransjen solgte Trygve Hegnar rubbel og bit. Når det malaysiske Star Cruises og amerikanske Carnival Cruise Lines nå tar over NCL-roret, sier han takk for seg uten å føle spor av vemod:

- Ikke i det hele tatt! Jeg gleder meg helt vilt til å komme på kontoret denne helga. Jeg skal ta med meg svære søppelposer - av den aller største typen - og tømme alle rom og arkiver for dokumenter som i dag fyller opp til og med på do og badet. Alt det står NCL, Carnival eller Kloster på skal brennes neste uke. Jeg er helt ferdig med det!

Som et barn

Hegnar vedgår at de siste ukene har vært tøffe:

- Det å få den sjekken og vite at jeg ikke trenger å tenke mer på dette, er en lettelse for meg. Nå slipper jeg å få 10- 20 fakser hver dag om denne saken. Jeg gleder meg som et barn, sier Hegnar, som i dag stiller som styremedlem - uten stemmerett - på generalforsamlingen i NCL.

Kampen om NCL har fortont seg som en slåsskamp. Hemmelige allianser, beskyldninger om bakvaskelser og trusler om rettssaker har preget budkampen. Såpass må man regne med, mener Hegnar.

- Prosessen har vært god, aksjonærene er blitt veldig rike, og det er to store, flotte selskaper som overtar. Men det blir jo litt støy når selgerne selvfølgelig forsøker å få prisen opp, slår han fast.

- Vi lyktes med å få opp kursen fra 30 til 35 kroner per aksje. Det utgjør en milliard kroner. Man må tåle litt støy for en milliard.

Dødskjedelig

Trygve Hegnar kjøpte sine første aksjer i NCLs forløper på begynnelsen av 1980-tallet. Den gang var selskapet verdt 50 millioner kroner. I dag, 19 år seinere, prises NCL til om lag ti milliarder.

- Det har vært en lang og spennende periode. For lang, egentlig. Jeg har vært en altfor langsiktig investor.

- Hva skal du gjøre med pengene?

- Nei, det vet jeg ikke. Kanskje er det beste jeg kan gjøre å sette hele sjekken inn i Orkla og la Jens (P. Heyerdahl) og hans gode lederteam jobbe for pengene i en ti års tid. Så kan jeg sette meg ned og skrive så lenge, sier Hegnar, redaktør av både Finansavisen og Kapital.