700 svenske veterinærer med opprop mot hundeavl: - Valpen får ikke et bra liv

Rasen engelsk bulldog er avlet slik at den nesten ikke får puste. Over 50 år har nesa blitt kortere og kortere.

FÅR IKKE PUSTE: Den engelske bulldogen slåss en gang med okser. Etter 50 år med avl, får den nesten ikke puste. Foto: Scanpix Denmark /  Steen Agger / NTB Scanpix
FÅR IKKE PUSTE: Den engelske bulldogen slåss en gang med okser. Etter 50 år med avl, får den nesten ikke puste. Foto: Scanpix Denmark / Steen Agger / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Sverige krever nå 700 veterinærer at hundeavlen i landet forandres, ettersom mange hunderaser får alvorlige helseproblemer som følge av at avlen konsentrerer seg om utseende, og ikke hundens ve og vel.

Alle har skrevet under på et opprop som er sendt inn til det svenske Jordbruksverket. Den engelske buldogen er en av rasene som sliter. I løpet av de siste 50 årene har nesen til rasen blitt markant kortere. Det har ført til at den har fått store pusteproblemer.

- Når vi gjør dyreeierne oppmerksomme på dette, at neseborene nesten er helt stengte, så sier mange: "Oi, det har jeg ikke tenkt på før", sier Sandra Lindstrand til TV4.

Hun er veterinær i byen Huskvarna i Sverige, og ønsker å gjøre så mange som mulig oppmerksomme på hva feil avl kan gjøre med en kortneset hunderase.

- Hunden vil lide Engelsk bulldog er en kortneset rase som rammes av varmeslag og som har vanskeligheter med å puste.

Ifølge de svenske veterinærene blir det mer og mer vanlig at disse hundene har alvorlige helseproblemer på grunn av at de avles opp av estetiske grunner til å bli så karakteristiske som mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer