FÅR IKKE PUSTE: Den engelske bulldogen slåss en gang med okser. Etter 50 år med avl, får den nesten ikke puste. Foto: Scanpix Denmark /  Steen Agger / NTB Scanpix
FÅR IKKE PUSTE: Den engelske bulldogen slåss en gang med okser. Etter 50 år med avl, får den nesten ikke puste. Foto: Scanpix Denmark / Steen Agger / NTB ScanpixVis mer

700 svenske veterinærer med opprop mot hundeavl: - Valpen får ikke et bra liv

Rasen engelsk bulldog er avlet slik at den nesten ikke får puste. Over 50 år har nesa blitt kortere og kortere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Sverige krever nå 700 veterinærer at hundeavlen i landet forandres, ettersom mange hunderaser får alvorlige helseproblemer som følge av at avlen konsentrerer seg om utseende, og ikke hundens ve og vel.

Alle har skrevet under på et opprop som er sendt inn til det svenske Jordbruksverket. Den engelske buldogen er en av rasene som sliter. I løpet av de siste 50 årene har nesen til rasen blitt markant kortere. Det har ført til at den har fått store pusteproblemer.

- Når vi gjør dyreeierne oppmerksomme på dette, at neseborene nesten er helt stengte, så sier mange: "Oi, det har jeg ikke tenkt på før", sier Sandra Lindstrand til TV4.

Hun er veterinær i byen Huskvarna i Sverige, og ønsker å gjøre så mange som mulig oppmerksomme på hva feil avl kan gjøre med en kortneset hunderase.

- Hunden vil lide Engelsk bulldog er en kortneset rase som rammes av varmeslag og som har vanskeligheter med å puste.

Ifølge de svenske veterinærene blir det mer og mer vanlig at disse hundene har alvorlige helseproblemer på grunn av at de avles opp av estetiske grunner til å bli så karakteristiske som mulig.

- Så mange som mulig må bli oppmerksomme på at hunden vil lide og at man ikke må kjøpe en valp som ikke kommer til å få et bra liv, sier Lindstrand.

Enige i Norge Den norske Veterinærforening ved president Torill Moseng er enig med svenskene i at hunder og andre dyr ikke må avles opp slik at de får en dårligere helse.

- Vi ønsker oss ikke at dyr blir avlet slik at de blir født til lidelse. Det må være en etisk verdi at vi tar vare på dyrene rundt oss, sier Moseng, som sier at foreninga i mange år har uttrykt sin bekymring for de hunderasene som har en dysfunksjonell anatomi.

- Det innebærer at måten de ser ut på, gjør at de for. eks ikke får puste på en normal og tilfredsstillende måte, sier Moseng, som sier at engelsk bulldogg bare er en av de rasene som sliter.

SVÆRT KORT NESE: Dette bildet viser hvordan nesa til den engelske bulldoggen har blitt drastisk kortere over de 50 siste årene. Foto: Natural History Museum, Bern
SVÆRT KORT NESE: Dette bildet viser hvordan nesa til den engelske bulldoggen har blitt drastisk kortere over de 50 siste årene. Foto: Natural History Museum, Bern Vis mer

- Vi ser at mange individer av rasen Cavalier King Charles Spaniel har en for liten hodeskalle i forhold til bløtvevet i hjernen, slik at hjernen får for liten plass. Det medfører store nerveplager, sier Moseng.

- Vi er helt enige med veterinærene i Sverige om at man må snu trenden slik at man avler disse rasene slik at dyrene får det bedre. Da må kjøpere og de som avler få informasjon om hvor store plager mange av disse hundene faktisk har. Jeg tror egentlig ingen ønsker å avle fram en hund som har det vondt, sier Moseng.

Slåss mot okser Moseng forteller at rasen engelsk bulldog opprinnelig ble brukt til å slåss mot okser i England. Den var svært atletisk, og hadde mye lenger nese enn hva den har nå (se bilde).

- Da oksekamp ble forbudt, døde nesten rasen ut. Etter at den ble en selskapshund, har den blitt avlet i en annen retning med den anatomien vi kjenner den igjen for i dag, sier Moseng, som er bekymret for hunderasen.

- Det har heldigvis skjedd forandringer, og rasestandardene blir strengere og mer etiske. Men det skjer ikke raskt nok, sier Moseng.

ENIG MED SVENSKENE: Den norske Veterinærforening ved president Torill Moseng er enig med svenskene i at hunder og andre dyr ikke må avles opp slik at de får en dårligere helse.
ENIG MED SVENSKENE: Den norske Veterinærforening ved president Torill Moseng er enig med svenskene i at hunder og andre dyr ikke må avles opp slik at de får en dårligere helse. Vis mer